AcasăȘTIRI EXTERNENe întoarcem la stagflație? Criza energetică se compară cu șocul petrolier din...

Ne întoarcem la stagflație? Criza energetică se compară cu șocul petrolier din 1973!

Actuala criză energetică, marcată de creșterea prețurilor, este „comparabilă privind intensitatea și brutalitatea, cu șocul petrolului din 1973”, a avertizat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

Un al doilea plan masiv de ajutor public, după modelul celui care a funcționat în timpul crizei Covid-19, „ar alimenta doar creșterea prețurilor”, a indicat Le Maire în preambulul unei conferințe privind independența energetică a Europei, în special față de  Rusia, care reunește lideri politici, proprietari de afaceri, specialiști în energie și economiști.

„Ar fi ca și cum ai arunca benzină pe foc. Criza petrolului din 1973 a fost învinsă, dar a restructurat din temelii industria petrolieră. A provocat șocul inflaționist despre care știți, a determinat băncile centrale să majoreze masiv ratele, ceea ce a ucis creșterea economică. Are un nume, stagflație –  este tocmai ceea ce nu vrem să retrăim în 2022, dar actuala criză a energiei ar  putea avea aceleași consecințe”, susține LeMaire.

Invazia rusă în Ucraina a dus la o explozie a cotațiilor petrolului și gazelor pe piețele internaționale.

Europa este în prezent extrem de dependentă de energia rusă și încearcă să găsească o soluție pentru următoarele câteva luni, într-un moment în care prețurile cresc, iar escaladarea din Ucraina a remanierat complet regulile comerțului cu Moscova, pe fondul sancțiunilor economice masive.

Într-o situație de stagflație, rata inflației este ridicată, creșterea economică încetinește, iar șomajul rămâne constant ridicat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
766 afisari

2 COMENTARII

  1. UE un aparat greoi care sta intr o dulce visare de ani de zile…Ca Dorel. Lasa ca merge si asa…aveau la indemana solutii de la noi zacaminte in M.Nordului pana la Marea Neagra.Mai aveau si energia regenerabila. Au inchis ca prostii termocentralele si au trecut la masinile pe….curent ! In criza ele nu se mai misca !
    Nici.metroul,nici autobuzele pe curent , tramvaie…etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger