AcasăȘTIRI EXTERNENe întoarcem în anii lui Ceaușescu. Europa riscă raționalizarea energiei de iarnă!

Ne întoarcem în anii lui Ceaușescu. Europa riscă raționalizarea energiei de iarnă!

Europa este expusă riscului de raționalizare a energiei în această iarnă, mai ales dacă vremea rece coincide cu renașterea cererii economice din China, a avertizat șeful organismului mondial de supraveghere a sectorului.

Gas pipelines are pictured at the Atamanskaya compressor station facility of Gazproms Power Of Siberia project outside the far eastern town of Svobodny in Amur region Russia November 29 2019 REUTERSMaxim Shemetov

În unele dintre cele mai dure comentarii de până acum despre amploarea penuriei de energie ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a spus că raționalizarea ar putea fi introdusă pentru utilizatorii industriali de gaze și petrol  dacă nu ar lua “pași rapizi pentru a-și îmbunătăți eficiența”.

„Dacă avem o iarnă aspră și o iarnă lungă și dacă nu luăm  măsuri va urma  raționalizarea gazelor naturale în Europa, începând de la marile facilități din industrie”, a declarat el într-un interviu pentru Financial Times.

Birol a subliniat că guvernele trebuie să reducă cererea de energie prin îmbunătățirea eficienței, dar a adăugat că posibilele lipsuri de gaze ar fi mai puțin severe „dacă economia chineză nu funcționează în ritmul obișnuit”.

În ultimele luni, restricțiile impuse ca parte a politicii zero-Covid a Beijingului au încetinit creșterea economică și au redus cererea de energie, dar țara se redeschide acum.

Multe națiuni din Europa continentală sunt puternic dependente de gazul și petrolul rusesc și sunt îngrijorate că Moscova  folosește energia pentru a pune presiune asupra țărilor care susțin Ucraina.

Gazprom, gigantul energetic rus controlat de stat, a întrerupt deja livrările în Polonia, Bulgaria și Finlanda și, de săptămâna trecută, în Țările de Jos și Danemarca, pentru că nu și-au respectat cerințele de a utiliza un nou mecanism de plată în ruble.

Comentariile șefului AIE despre posibila raționalizare în Europa urmează mișcările Germaniei și Austriei . Germania a declarat în martie că, dacă ar exista o penurie acută, va întrerupe anumite părți ale industriei din rețeaua de gaz pentru a se asigura că gospodăriile păstrează energia.

Avertismentul lui Birol a fost amplificat de ministrul danez al Climei, Dan Jorgensen, care a exlicat că planurile de urgență, care ar putea include raționalizarea energiei, “vor deveni necesare dacă Europa ar înceta să mai importe gaz rusesc”.

Kadri Simson, comisarul UE pentru energie, a anunțat că blocul elaborează planuri de urgență pentru oprirea completă a importurilor de gaze rusești, ceea ce va  include raționalizarea industriei.

Birol a susținut că securitatea energetică ar trebui atinsă printr-o utilizare mai mare a energiei regenerabile și „exploatarea la maximum a zăcămintelor de petrol și gaze existente” – mai degrabă decât proiecte de  combustibili fosili, care ar putea dura până în anii 2040 și 2050.

Dar el a subliniat că prețurile ridicate ale petrolului ar putea provoca dureri pentru multe economii. Prețul țițeiului Brent a crescut aproape de cel mai ridicat nivel al anului la sfârșitul lunii mai, după ce UE a anunțat interzicerea majorității importurilor de țiței rusești și a rămas ridicat de atunci.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
318 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu mai comparati, bā, pe Ceausescu cu toate scursurile. Dacā āla a rationalizat, a fost pentru a plāti datoriile si eram o tarā suveranā, nu ca azi. Si nu s-a oprit din produs si construit. Āstia rationalizeazā ca sā vā punā lanturi la gât si la picioare, prostoboilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger