AcasăȘTIRI EXTERNENavigaţia GPS în Marea Neagră, perturbată de războiul din Ucraina! Cât de...

Navigaţia GPS în Marea Neagră, perturbată de războiul din Ucraina! Cât de afectată este coasta românească

Navigaţia GPS în Marea Neagră, perturbată de războiul din Ucraina! Cât de afectată este coasta românească

Navigația GPS în porturile de la Marea Neagră de pe teritoriul României și Bulgariei este afectată din cauza unor bruiaje puternice.

Semnalele sistemului de navigație GPS sunt mai slabe, potrivit datelor sistemului GPSjam, deoarece cel puțin 10% dintre utilizatorii care caută navigație GPS fie nu au semnal, fie primesc date de locație incorecte, transmite 24chasa.bg, care publică și o hartă a zonelor afectate.

Și Portul Constanța este afectat

Navigația este bruiată într-un areal mare – din portul românesc Constanța de-a lungul întregului litoral bulgăresc și în toate apele teritoriale ale Turciei de la Marea Neagră, arată datele sistemului.

Problemele au apărut la începutul anului 2023, dar bruiajul este deosebit de puternic și eficient din data de 4 ianuarie, continuând și în prezent, arată datele din sistem. Deocamdată nu se știe încă cine bruiază semnalul.

În afară de problemele de la Marea Neagră, există probleme cu GPS-ul în unele regiuni din Rusia și Kazahstan, în țările baltice și de-a lungul unei părți a graniței de est a Poloniei, arată hărțile GPSjam.

Fără o acoperire a sistemului de navigație sunt și capitalele Rusiei – Moscova și Turciei – Ankara. Din această cauză, experții internaționali discută faptul că bruiajul GPS este legat de războiul din Ucraina, iar încercările de a opri sistemul de navigație sunt din multe țări.

author avatar
Andreea Vlad