AcasăȘTIRI EXTERNENavalnîi acuză Apple și Google că sunt „complici” ai lui Putin

Navalnîi acuză Apple și Google că sunt „complici” ai lui Putin

Navalnîi acuză Apple și Google că sunt „complici” ai lui Putin

Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, aflat în închisoare, i-a acuzat joi, 23 septembrie, pe giganții americani de complicitate cu Kremlinul, Apple și Google eliminându-și aplicația dedicată alegerilor legislative din Rusia, la cererea autorităților de la Moscova.

„Dacă ceva m-a surprins în timpul alegerilor, nu este că Putin afalsificat rezultatele, ci modul în care atotputernicul Big Tech a devenit obedient complicele său”, a lansat domnul Navalnîi, într-un mesaj publicat de echipa sa pe Instagram.

„Mincinoși și ipocriți”

„Una este când monopolistii internetului conduc cu bagheta, cu solide principii asupra vieții, turme blânde, dar alte este când acești oameni de la cârmă sunt lași și lacomi în același timp”, a continuat el.

„Pe marile ecrane, ei ne spun că vor să « facă lumea un loc mai bună», dar în interior sunt doar mincinoși și ipocriți”, a adăugat Navalnîi, vizând în mod explicit Google, Apple și Telegram.

Sub presiunea Moscovei, Google și Apple au convenit, vinerea trecută să elimine aplicația echipei lui Alexei Navalnîi din magazinele lor din Rusia.

Acesta din urmă permitea în special obținerea instrucțiunilor electorale pentru votul împotriva candidaților de la Kremlin în timpul alegerilor legislative organizate în perioada 17-19 septembrie, scrie AFP.

Alegeri fără opoziție

Google a blocat, de asemenea, două videoclipuri pe YouTube, pe care-l deține, în care susținătorii opozantului au împărtășit aceste instrucțiuni.

Mesageria criptată Telegram, care este foarte populară în Rusia, a retras, de asemenea, aceste instrucțiuni pe 18 septembrie, la cererea autorității de reglementare în telecomunicații.

Potrivit unor surse contactate de AFP, autoritățile au amenințat că-i vor aresta pe angajații Google și Apple în Rusia.

Opoziția rusă a denunțat fraude masive în timpul acestor alegeri legislative, în care partidul de guvernământ, Rusia Unită, a câștigat o majoritate de două treimi, în cadrul unui scrutin din care opozanții lui Putin au fost excluși.

author avatar
Tudor Borcea
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger