AcasăȘTIRI EXTERNEDEZASTRU în Scoția: 14 milioane de copaci, tăiați pentru a face loc...

DEZASTRU în Scoția: 14 milioane de copaci, tăiați pentru a face loc eolienelor! De ce sunt pădurile României în pericol

Natura, masacrată pe altarul „eco”. 14 milioane de copaci tăiați, să facă loc eolienelor / Foto: printscreen

Guvernul din Scoția se așteaptă ca în acest an să genereze 100% din energia electrică din surse regenerabile, dar au fost exprimate îngrijorări cu privire la găsirea unui echilibru între energia verde și menținerea pădurilor.

Statisticile publicate de Forestry and Land Scotland arată că, începând cu anul 2000, 13,9 milioane de copaci au fost tăiați pentru a face loc pentru 21 de proiecte de parcuri eoliene.

Natura, masacrată pentru politica „eco”

Șase dintre aceste parcuri eoliene au fost construite în Argyle și Bute și câte trei în Dumfries și Galloway și East Ayrshire. În Highlands au fost construite trei parcuri eoliene în locul copacilor, la fel ca și în Moray – în timp ce în South Lanarkshire au fost construite două parcuri eoliene în locul pădurilor în cursul ultimilor 20 de ani, scrie The Herald.

Parcul eolian Arecleoch din South Ayrshire a fost, de asemenea, construit în detrimentul copacilor. Guvernul scoțian a încercat să dea asigurări că au fost plantați mai mulți copaci, dar nu se știe ce proporție dintre aceștia sunt plante mature care joacă un rol mai important în transformarea carbonului în oxigen.

O organizație scoțiană de conservare a naturii, care a plantat aproape două milioane de copaci în Highlands, consideră că atât parcurile eoliene, cât și copacii sunt esențiale pentru reducerea nivelului de carbon.

Steve Micklewright, directorul executiv al Trees for Life, a declarat: „Pare profund ironic faptul că copacii sunt tăiați pentru a face loc parcurilor eoliene, în condițiile în care atât pădurile sănătoase și în creștere, cât și energia regenerabilă sunt importante pentru rezolvarea urgenței climatice globale”.

Din anul 2000, peste 3,5 milioane de copaci au fost tăiați în Argyle și Bute, 2,3 milioane în Highlands și Islands și peste 800.000 în regiunea Grampian. Jumătate din toată energia produsă, inclusiv încălzirea, trebuie să provină din surse regenerabile până în 2030.

La sfârșitul anului 2018, capacitatea totală a tuturor surselor regenerabile de energie electrică din Scoția, inclusiv cea eoliană și solară, era de 10,9 GW.

De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că turba este excavată pentru a face loc turbinelor eoliene. Turbăriile sunt capabile să stocheze de aproximativ 10 ori mai mult carbon la hectar decât alte ecosisteme.

Guvernul scoțian s-a angajat să acopere cu copaci mai mult de o cincime din suprafața Scoției până în 2032, în încercarea de a contribui la soluționarea urgenței climatice. Anul trecut, guvernul a fost criticat pentru o strategie prin care pădurile sunt transformate în terenuri agricole – după ce a ratat deja obiectivele privind plantarea de copaci.

România, El Dorado pentru cartelurile lemnului

Pădurile virgine din Europa Centrală și de Est sunt de mult ținta giganților din sectorul exploatărilor forestiere. Țările sărace est-europene s-au dovedit mină de aur pentru aceste companii care au urmărit cu orice preț profitul, cu acordul guvernelor locale. România nu face excepție, unde gigantul austriac Schweighofer exploatează fondul forestier national prin defrișări uriașe.

Mai multe ONG-uri au denunțat compania austriacă  că procesează lemn de proveniență ilegală din parcuri naționale și zone protejate. Cu efecte directe asupra pădurilor și faunei, dar și asupra industriei autohtone de mobile.

De altfel, activitățile companiei austriece au intrat și în ancheta procurorilor antimafia.  Kronospan şi Egger sunt la rândul lor alte firme denunțate că controlează un cartel al lemnului în România.

 

author avatar
Tudor Borcea
962 afisari

9 COMENTARII

  1. Și în Germania au făcut ureche șută la parcul cu moriști ce urmează a fi făcut pe locul unei rezervații. Mai vreți dovezi că ecologeala nu are nici în clin nici în mânec (nu mânecă*) cu natura și salvarea planetei ci cu înlănțuirea noastră?
    *„Știm că mâneca este partea hainei care acoperă brațul, iar un clin este o fâșie oarecare de material. Expresia este veche și se trage din Transilvania. Acolo, țăranii spun „în mânec” când urcă cu carul un deal și „în clin”, când coboară la vale. Când căruța și căruțasul stau pe loc, va fi nici în clin, nici în mânec. Expresia a pătruns în toate regiunile țării și s-a păstrat până azi nu cu sensul primar, ci să nu ai de-a face cu ceva sau cu cineva în nicio împrejurare.”

    • Mai sînt alte lămuriri ale expresiei, a se vedea Coșbuc sau Slavici. De pildă o parte a zilei se numește „la mânecate”. Vorba a rămas dar am pierdut înțelesul unor cuvinte.

    • ZIARE.COM JEGUL PRESEI ROMANESTI CE LING IN COOR ZILNIC CLASA POLITICA DE LA GUVERNARE SI PE GENERALUL RETARDAT SI PE SSASSUL ESCROC SI MINCINOS

      CINE SUNT ACESTI FALSI JURNALISTI , IMPOSTORI INFECTI CE IMPUT PRESA ROMANEASCA DIFUZAND ZILNIC DE FAKE NEWS PE SITE-ul ZIARE.COM ?

      UN PERICOL PENTRU DEMORATIE SI O DEZONOARE PENTRU MASS MEDIA
      NAZISTII PE ZIARE.COM IMPUN CENZURA SI DICTATURA FASCISTO-COMUNISTA

  2. Planul strategic al marilor lumii, distrugem tot ce înseamnă natura, ca sa plantam eoliene si foto-voltaice. Distrugem râurile si le poluăm, ca sa oprim modificările climatice. Pe scurt omoram omul de rand sa rămânem noi

  3. scotienii pot sa-si dea si foc , noi avem gaze , petrol , carbune , ei nu au , asa ca nu vad de ce sa-i copiem ca maimutele .

    • Nivelul de trai în Scotia este cu mulți ani lumina peste România, cu toate bogățiile ei aceasta nu se va putea compara cu majoritatea tarilor europene cât timp ne conduc oameni care spun „Da, sa trăiți!” la orice rahat mănâncă UE. Da, România are, dar toate-s vândute pe nimic. Da, poate Scotia nu are, insa salariul minim acolo e 1700 £, o pâine de 500gr e 85pi, iar în România salariul minim e 1500 lei, iar o pâine de 500gr e 3,50lei. Și ii doare fix în pix pe scoțieni de ordinele UE!

  4. La noi in schimb se taie in draci,se chelesc muntii de ani de zile,chiar si in Bucuresti sunt devastate parcurile,dar cine ar trebui n-avede n-aude.Nu pt..eoliene,ci pt.facut bani cu lopata.Scotia Tara de dementi lafel ca si Romania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger