AcasăȘTIRI EXTERNENATO şi-a schimbat strategia, din cauza Rusiei: 40.000 de soldați pe flancul...

NATO şi-a schimbat strategia, din cauza Rusiei: 40.000 de soldați pe flancul estic și patru grupuri de luptă, inclusiv în România

Jens Stoltenberg natoUndă verde pentru Ucraina să adere la NATO. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

Liderii alianței militare occidentale NATO au convenit joi, 24 martie, să-și consolideze apărarea în est, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea Alianța a promis că va sprijini în continuare Ucraina.

Am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de răspuns a NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic”, au anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după summit-ul de la Bruxelles.

Articolul 5 al NATO rămâne de fier

Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și pentru a apăra securitatea populațiilor noastre și fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier.

Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților.

De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, se arată în declarația adoptată la finalul summitului NATO.

Cele mai importante decizii de la summit-ul NATO:

  • 4 noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria care vor suplimenta cele 4 grupuri pe care le avem în țările baltice și Polonia, deci vom avea acum 8 grupuri de luptă.
  • consolidara apărării pe mare și în spațiul aerian și vom întări securitatea cibernetică, însă aceste detalii vor fi stabilite la summitul din iunie.
  • echiparea armatei Ucrainei cu sisteme anti-tanc și sisteme antirachetă și ne vom asigura că nu va exista o extindere a acestui conflict.
author avatar
Andrei Ștefan