AcasăȘTIRI EXTERNENATO pune F-35 în centrul descurajării nucleare europene

NATO pune F-35 în centrul descurajării nucleare europene

NATO pune F-35 în centrul descurajării nucleare europene

După decizia Germaniei de a cumpăra o flotă de avioane F-35, planificatorii NATO au început să actualizeze mecanismele de partajare nucleară ale Alianței pentru a le adapta la capacitățile de nouă generație ale avionului, a declarat un oficial cheie al NATO în această săptămână.

„Ne îndreptăm rapid și cu determinare către modernizarea avioanelor F-35 și să le încorporăm în planificarea noastră și în exercițiile noastre, pe măsură ce acele capacități devin accesibile”, a declarat Jessica Cox, directorul Direcției de politică nucleară a NATO la Bruxelles.

Conceptul de partajare nucleară

„Până la sfârșitul deceniului, majoritatea, dacă nu toți, aliaților noștri vor fi făcut tranziția”, a adăugat ea, vorbind în timpul unei discuții online despre Centrul de Descurajare al Alianței pentru Arme Nucleare Avansate, un think tank din Washington, informează Defense News.

Conceptul de partajare nucleară al NATO datează din anii 1960. El prevede ca țările europene care nu dispun de arme nucleare să instaleze bombe atomice de mică putere (tactice) pe aeronavele lor cu dublă capacitate și să le lanseze asupra pozițiilor militare adverse, în cazul unui atac asupra Alianței.

Ideea este de a descuraja atacurile menținând doctrina actuală, comunicând-o potențialilor agresori și folosind-o ca monedă de schimb în timpul conflictelor cu o potențială dimensiune nucleară, a spus Cox.

Armata Statelor Unite stochează aproximativ 150 de bombe gravitaționale B-61 în Belgia, Germania, Olanda, Italia și Turcia pentru această misiune, potrivit unei relatări recente dintr-un articol al think tank-ului Chatham House cu sediul în Marea Britanie.

Turcia și sistemele rusești S-400

Dar aeronavele F-16 și Tornado puse deoparte pentru această sarcină de un grup „de bază” de aliați europeni – așa cum i-a numit Cox, excluzând probabil Turcia – îmbătrânesc, determinând un val recent de decizii de modernizare care au fost toate în favoarea avionului F-35 fabricat de Lockheed Martin.

Guvernul SUA a exclus Turcia din programul F-35 în 2019, din cauza insistenței țării de a cumpăra echipamente rusești avansate de detectare și de apărare antirachetă S-400, capabile să demascheze capacitățile „invizibile” ale avionului american.

Germania a ales F-35 special pentru misiunea de partajare nucleară, angajându-se să cumpere până la 35 de avioane. Decizia a urmat unei lungi dezbateri în țară cu privire la continuarea participării Berlinului la responsabilitatea partajării nucleare, o dezbatere care pare să se fi atenuat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cox a spus că caracteristicile avansate ale aeronavei vor spori, de asemenea, capacitățile membrilor alianței și ale clienților F-35 precum Polonia, Danemarca sau Norvegia, care ar putea fi însărcinați să susțină misiuni reale de partajare nucleară. De exemplu, se crede că F-35 este mai bun în a pătrunde în rețelele de apărare aeriană și antirachetă, necesitând mai puține avioane însoțitoare.

author avatar
Tudor Borcea
721 afisari

2 COMENTARII

  1. F35 e doar inceputul.Avioanele serioase sunt B21 raider dar deocamdata inca nu au aparut in peisaj

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger