AcasăȘTIRI EXTERNENATO numește Rusia o „amenințare directă” la adresa sa! Modificări importante operate...

NATO numește Rusia o „amenințare directă” la adresa sa! Modificări importante operate de americani în statutul Alianței Nord-Atlantice

natoNATO numește Rusia o „amenințare directă” la adresa sa! Modificări importante operate de americani în statutul Alianței Nord-Atlantice

NATO ar putea decide că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt o amenințare directă la adresa securității țărilor care fac parte din alianță.

Aliații pregătesc un document strategic în care este abordat, de asemenea, modul în care vor sprijini țările vecine care sunt vulnerabile la agresiune, potrivit unui oficial NATO, citat de Bloomberg.

Rusia, izolată total

NATO va menține probabil deschisă posibilitatea de a reînvia relațiile diplomatice cu Moscova, dar numai în cazul în care comportamentul Rusiei se va schimba.

Așa-numitul document Concept Strategic subliniază prioritățile alianței pentru următorii ani și urmează să fie finalizat la summitul NATO de la Madrid, la sfârșitul lunii iunie. Versiunea anterioară, publicată în 2010, se referea la Rusia ca partener, formulare care urmează să fie abandonată de data aceasta.

NATO a spus întotdeauna că nu este o amenințare la adresa Rusiei, dar cu toate acestea, poate decide că acțiunile rușilor sunt o amenințare pentru Alianță, așa că rămâne de văzut în ce măsură această declarație va fi adoptată în mod oficial, dar și ce impact va avea ea pentru relațiile cu țările din alianță.

Actul fondator NATO-Rusia este nul

Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

„Guvernul rus a spus clar că Actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic. Aşadar, acum trebuie să recunoaştem că şi acestui act de bază i-a fost pus capăt unilateral de către Rusia, nu de NATO”, a declarat Baerbock duminică, la sfârşitul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai NATO.

Acordul a fost conceput pentru a construi încredere şi a limita prezenţa forţelor ambelor părţi în Europa de Est.

author avatar
Andreea Vlad