Dacă aliații NATO se angajează cu cele mai noi propuneri ale lui Vladimir Putin pentru o nouă relație de securitate, ei vor ajuta Rusia să-și întindă gheara în Europa Centrală și de Est.
Conform pretențiilor Rusiei, NATO ar trebui să ceară acordul Moscovei pentru a desfășura trupe în regiune, să se abțină de la „orice activitate militară” , iar un proiect de tratat cu Statele Unite i-ar interzice să trimită nave și aeronave de război în „zonele în care pot lovi ținte pe teritoriul celeilalte părți”, cum ar fi Marea Baltică și Marea Neagră. Acordul cere, de asemenea, o garanție scrisă că Ucrainei nu i se va oferi aderarea la NATO.
“Rusia a mai încercat acest exercițiu”, notează în Politico fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen. “În noiembrie 2009, Alianța a respins un proiect al Tratatului european de securitate propus de Rusia, întrucât relația NATO-Rusia este deja suficient acoperită și reglementată în Actul fondator din 1997, Carta Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa(OSCE) din 1999 și Declarația de la Roma din 2002 – cea din urmă a făcut pași semnificativi pentru a acomoda Rusia și a încuraja dialogul prin înființarea Consiliului NATO-Rusia”.
Putin este priceput să creeze crize doar pentru a le stinge mai târziu: amenințând că va invada Ucraina, a calculat că SUA și alte puteri occidentale ar putea negocia direct cu Kremlinul. Aliații est-europeni și baltici — oferind concesii și permițându-i să-și mențină influența asupra fostelor țări sovietice în schimbul păcii.
“Putin joacă bine o mână proastă, dar tactica lui va funcționa numai dacă renunțăm. Și este timpul ca NATO să numească cacealma lui Putin”, adaugă Rasmussen.
Rusia a semnat deja Carta OSCE din 1999, care acordă „dreptul inerent fiecărui stat participant de a fi liber să-și aleagă sau să-și schimbe aranjamentele de securitate, inclusiv tratatele de alianță, pe măsură ce acestea evoluează”.
Va invada Putin Ucraina? Doar el știe cu adevărat. Dar dacă o va face, NATO trebuie să trimită un ajutor militar semnificativ Ucrainei și să lanseze sancțiuni economice asupra Rusiei, inclusiv anularea conductei de gaze naturale Nord Stream 2.
Propunerile lui Putin nu sunt cele unui politician care caută pacea. Dimpotrivă, pare să ațâțe conflicte cu orice preț, mereu cu arma la picior. NATO nu poate să-i deschidă ușile.