Cauta

NATO își umflă mușchii. Miliarde pentru modernizarea arsenalului nuclear

În pragul unui conflict SUA – China ce pare iminent, Washingtonul face o mutare strategică, menită a bulversa total lumea militară. Cumva, Casa Albă și-a convins partenerii din cadrul NATO că alianța lor are nevoie să treacă la un alt nivel, cel care presupune modernizarea arsenalului nuclear. Iar pentru asta, este nevoie de miliarde de dolari. În regim de urgență!

Ca o dovadă de bunăcredință, statele membre NATO au aghiesat și din fonduri proprii vor contribui, pentru început, cu suma de un miliard de dolari la planul americanilor. De menționat și că SUA nu participă decât cu know-how-ul, finanțarea fiind obligatorie doar pentru „parteneri”.

Cum le-au închis gura francezilor

Mai întâi, însă, America a rezolvat „cazul Franța”. După ce Parisul și-a retras ambasadorul de la Washington, în 16 septembrie, mulți au considerat că această manevră este sfârșitul Alianței Nord-Atlantice. A fost doar o formă de protest, prin care Franța își arăta frustrarea de a fi exclusă din Parteneriatul strategic-militar SUA – Marea Britanie – Australia, anunțat cu o zi înainte, și care i-a adus pierderi de miliarde prin ratarea contractului de vânzare a submarinelor nucleare franceze către Australia (care vor fi înlocuite cu submarine nucleare furnizate de SUA și Marea Britanie).

La numai o săptămână după, generalul francez Lavigne a fost numit la conducerea Comandamentului Aliat de la Norfolk (SUA), iar președinții celor două țări, Joe Biden și Emmanuel Macron, au dat o declarație comună, punând batista pe țambal. Liderul de la Casa Albă a insistat să reafirme „importanța strategică a angajamentului francez și european în regiunea Indo-Pacifică” (regiune care, în geopolitica Washingtonului, se extinde de la Coasta de Vest a SUA până la cea a Indiei).

Acțiunile agresive ale Moscovei și amenințarea chineză

O dată rezolvată chestiunea franceză, americanii au insistat în cadrul  Comitetului Militar al șefilor de Apărare din cele 30 de țări NATO asupra necesității corelării arsenalului Alianței cu ultimele tehnologii din piață. Totul, pentru a face față dezvoltării militare a rivalilor.

„În timp ce acțiunile agresive ale Moscovei reprezintă o amenințare la adresa securității noastre, creșterea Chinei schimbă fundamental echilibrul de putere în lume. Asta are consecințe potențiale pentru securitatea noastră, a întregii Alianțe, ca și pentru prosperitatea și modul nostru de viață”. În fața unor astfel de așa-zise amenințări, concluzia nu putea fi alta: „Avem nevoie ca Europa și America de Nord să rămână puternice, legate împreună”.

„Fond de inovare”

În context, 30 de miniștri ai Apărării s-au întâlnit în perioada 21-22 octombrie la sediul NATO de la Bruxelles. Reuniunea a dus la crearea unui „Fond de inovare”, cu o alocare inițială de un miliard, bani care urmează să fie plătiți de 17 țări europene, dar nu și de Statele Unite.

„Fondul de inovare” propus de americani urmărește dezvoltarea celor mai avansate tehnologii de luptă, drept pentru care NATO a lansat „Strategia pentru Inteligență Artificială”. În opinia SUA, acest program costisitor este necesar în vederea menținerii avantajului militar de către aliați. „Domeniul Inteligenței Artificiale schimbă totul, inclusiv sistemul global de apărare gândit de NATO, dar și modul în care războiul este purtat”.

Reacția Rusiei, avertisment pentru Europa

În plină criză energetică, Europa alege să deschidă încă un front cu Rusia, insistă apropiații lui Vladimir Putin. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avertizat că „Statele Unite și-au intensificat activitatea, cu sprijinul deplin al aliații săi din NATO, de modernizare a armelor nucleare tactice și a locurilor de depozitare a acestora în Europa”. Pe fond, Rusia consideră că reprezintă o îngrijorare pentru ea „angajarea piloților din blocul non-nuclear european în exerciții ce presupun utilizarea de arme nucleare tactice”. Mesajul este îndreptat în special către Italia, țară în care America se pregătește să înlocuiască bombele nucleare B61 cu noile B61-12, iar piloții italieni sunt deja instruiți să le folosească pe aparatele de zbor F-35.

Dar mesajul Moscovei este adresat și celorlalte state membre NATO care, în ciuda ratificării Tratatului de neproliferare nenucleară, găzduiesc arme nucleare americane și se antrenează pentru utilizarea lor. Rusia consideră toate aceste țări o sursă de amenințare la adresa securității sale și este pregătită să ia contramăsuri, avertizează analiștii militari.

Ultimele stiri

  • AUR, Smirnă și Tămâie. Magia prin care libanezul Murad se vrea împărat la Mangalia, să-și bage calul troian în Primărie
  • Firea ajunge la 4 procente în spatele lui Nicușor Dan, iar Piedone coboară pe locul 4 și s-ar putea retrage din cursă
  • Gabriela Firea: Foișor e în topul european al spitalelor de ortopedie
  • S-a aflat! Digi nu poate cumpăra – încă – Telekom România. Ce se întâmplă cu tranzacția anului
  • S-a dat alerta pe o stradă din Capitală! Grenadă găsită la vila familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, dacă nu venea…”
  • Care sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, conform unui sondaj recent
  • Natura s-a dezlănțuit! Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în zona Moldovei – VIDEO
  • Reţea de trafic cu Ozempic vândut „la negru”. 13 persoane, reţinute de către oamenii legii din București. Detalii incredibile din dosar
  • Comunicat de presă AGRI-EW
  • Amenajare peisagistică nouă de-a lungul șoselei Olteniței
  • Exit mobile version