AcasăȘTIRI EXTERNENATO își umflă mușchii. Miliarde pentru modernizarea arsenalului nuclear

NATO își umflă mușchii. Miliarde pentru modernizarea arsenalului nuclear

În pragul unui conflict SUA – China ce pare iminent, Washingtonul face o mutare strategică, menită a bulversa total lumea militară. Cumva, Casa Albă și-a convins partenerii din cadrul NATO că alianța lor are nevoie să treacă la un alt nivel, cel care presupune modernizarea arsenalului nuclear. Iar pentru asta, este nevoie de miliarde de dolari. În regim de urgență!

Ca o dovadă de bunăcredință, statele membre NATO au aghiesat și din fonduri proprii vor contribui, pentru început, cu suma de un miliard de dolari la planul americanilor. De menționat și că SUA nu participă decât cu know-how-ul, finanțarea fiind obligatorie doar pentru „parteneri”.

Cum le-au închis gura francezilor

Mai întâi, însă, America a rezolvat „cazul Franța”. După ce Parisul și-a retras ambasadorul de la Washington, în 16 septembrie, mulți au considerat că această manevră este sfârșitul Alianței Nord-Atlantice. A fost doar o formă de protest, prin care Franța își arăta frustrarea de a fi exclusă din Parteneriatul strategic-militar SUA – Marea Britanie – Australia, anunțat cu o zi înainte, și care i-a adus pierderi de miliarde prin ratarea contractului de vânzare a submarinelor nucleare franceze către Australia (care vor fi înlocuite cu submarine nucleare furnizate de SUA și Marea Britanie).

La numai o săptămână după, generalul francez Lavigne a fost numit la conducerea Comandamentului Aliat de la Norfolk (SUA), iar președinții celor două țări, Joe Biden și Emmanuel Macron, au dat o declarație comună, punând batista pe țambal. Liderul de la Casa Albă a insistat să reafirme „importanța strategică a angajamentului francez și european în regiunea Indo-Pacifică” (regiune care, în geopolitica Washingtonului, se extinde de la Coasta de Vest a SUA până la cea a Indiei).

Acțiunile agresive ale Moscovei și amenințarea chineză

O dată rezolvată chestiunea franceză, americanii au insistat în cadrul  Comitetului Militar al șefilor de Apărare din cele 30 de țări NATO asupra necesității corelării arsenalului Alianței cu ultimele tehnologii din piață. Totul, pentru a face față dezvoltării militare a rivalilor.

„În timp ce acțiunile agresive ale Moscovei reprezintă o amenințare la adresa securității noastre, creșterea Chinei schimbă fundamental echilibrul de putere în lume. Asta are consecințe potențiale pentru securitatea noastră, a întregii Alianțe, ca și pentru prosperitatea și modul nostru de viață”. În fața unor astfel de așa-zise amenințări, concluzia nu putea fi alta: „Avem nevoie ca Europa și America de Nord să rămână puternice, legate împreună”.

„Fond de inovare”

În context, 30 de miniștri ai Apărării s-au întâlnit în perioada 21-22 octombrie la sediul NATO de la Bruxelles. Reuniunea a dus la crearea unui „Fond de inovare”, cu o alocare inițială de un miliard, bani care urmează să fie plătiți de 17 țări europene, dar nu și de Statele Unite.

„Fondul de inovare” propus de americani urmărește dezvoltarea celor mai avansate tehnologii de luptă, drept pentru care NATO a lansat „Strategia pentru Inteligență Artificială”. În opinia SUA, acest program costisitor este necesar în vederea menținerii avantajului militar de către aliați. „Domeniul Inteligenței Artificiale schimbă totul, inclusiv sistemul global de apărare gândit de NATO, dar și modul în care războiul este purtat”.

Reacția Rusiei, avertisment pentru Europa

În plină criză energetică, Europa alege să deschidă încă un front cu Rusia, insistă apropiații lui Vladimir Putin. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avertizat că „Statele Unite și-au intensificat activitatea, cu sprijinul deplin al aliații săi din NATO, de modernizare a armelor nucleare tactice și a locurilor de depozitare a acestora în Europa”. Pe fond, Rusia consideră că reprezintă o îngrijorare pentru ea „angajarea piloților din blocul non-nuclear european în exerciții ce presupun utilizarea de arme nucleare tactice”. Mesajul este îndreptat în special către Italia, țară în care America se pregătește să înlocuiască bombele nucleare B61 cu noile B61-12, iar piloții italieni sunt deja instruiți să le folosească pe aparatele de zbor F-35.

Dar mesajul Moscovei este adresat și celorlalte state membre NATO care, în ciuda ratificării Tratatului de neproliferare nenucleară, găzduiesc arme nucleare americane și se antrenează pentru utilizarea lor. Rusia consideră toate aceste țări o sursă de amenințare la adresa securității sale și este pregătită să ia contramăsuri, avertizează analiștii militari.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
394 afisari

6 COMENTARII

  1. Daca statul roman ma forteaza s-mi introduc in corp un ser periculos, cu regret nu pot face altceva decat sa sustin dusmanul acestui stat indiferent care ar fi acesta si prin extensie ai oricarei aliante din care acesta face parte.

    • Toate statele cer acelasi lucru, nu poti scăpa decat pe Marte sau Jupiter, dar nici acolo nu e sigur

      • nu toate doar cele din arealul occidental unde influenta iudaica a fost semnificativa. japonia, brazilia, argentina, cuba, india maj tarilor din africa, SE asiei si zona pacificului nu cer asa ceva. nu stiu coreea de sud. oricum nu conteaza, cand statul roman o sa intrebe de ce ai tradat rapsunsul o sa fie uite din cauza asta si daca zic pai si aia cer vaccin le voi raspunde nu conteaza ce cer aia, conteaza ce ati facut voi.

  2. Din punctul meu de vedere NATO ar trebui desfiintat pentru ca si-a pierdut de mult sensul intial pentru care a fost infiintat. Acum NATO nu mai seveste scopului defensiv pentru care a fost infiintat si seveste numai interesele SUA. daca NATO s-ar desfiinta Europa ar fi mult mai sigura si pacea continetului ar putea fi asigurata nprin intelegeri in interfiorul Europei. Interesul SUA este mentinerea starilor conflictuale si razboaielor in intersul industriei lor de armanet, dar si pentru a folosi razboiul ca instrument social. Eisenhower spunea in 1961 „În consiliile de guvernare, trebuie să ne ferim de dobândirea unei influențe nejustificate, căutată sau necăutată, de către complexul militar-industrial. Potențialul pentru creșterea dezastruoasă a puterii deplasate există și va persista. Nu trebuie să lăsăm niciodată ca greutatea acestei combinații să ne pună în pericol libertățile sau procesele democratice. Nu ar trebui să luăm nimic de bun. Numai un cetățenesc alert și informat poate forța îmbinarea corespunzătoare a uriașei mașini industriale și militare de apărare cu metodele și obiectivele noastre pașnice, astfel încât securitatea și libertatea să prospere împreună.” Din pacate nimeni nu a tinut cont de avertismentul lui. Azi noi avem un premier desemnat fost general de armata, care a cumparat si intentioneaza sa cumpere arme cu nemiluita mai ales de la acest complex militaro-economic american, ca doar ambasadorul roman in SUA a declarat ca Romania sutine locurile de munca din SUA. Unde sunt interesle Romaniei?

  3. CAND E VORBA DE TORT !!,ALA E DOAR PENTRU EI ,CEI MARI CARE-SI IMPART TERITORII, PIETE DE DESFACERE SI DE MATERII PRIME.
    CAND E VORBA DE UN DEZASTRU -UN RAZBOI UN RAHAT !!,ALA SE BAGA IN VENTILATOR SA LE AJUNGA LA TOTI CEI CARE AU ACCEPTAT SA FIE COLONIILE LOR ,A CELOR CARE SE CRED STAPANII .A incercat Obama cu cele doua tratate :TPP si TTIP sasi AGATE LA REMORCA TARI RIVERANE PACIFICULUI si RESPECTIV UE ,DAR N-AU PUS BOTUL CEI CARE AU SIMTIT IN CE-I BAGA SUA IN DISPUTA CU CHINA PE CARE O ARE IN ULTIMA VREME PENTRU POZITIA DE STAPANUL LUMII !.
    ODATA CE RUSIA SI MAI NOU CHINA AU DEPASIT SUA IN MATERIE DE RACHETE CA VITEZA DE CROAZIERA ,E TOT MAI CLAR CA POVESTEA SE INGROASA ,VEZI SI DECLARATIILE AMERICANE IN CARE RECUNOSC ACESTE REALIZARI ALE RUSIEI SI CHINEI.ABANDONAREA EUROPEI DE BIDEN E O REALITATE ,NATO E DOAR UN PRETEXT ,O RECLAMA ,UN CONSUMATOR DE ECHIPAMENTE SCOASE DIN UZ ,IAR PLATA SE FACE SAMSARILOR LA PRET SUPRALICITAT !.
    INOIREA UNUI ARSENAL RUGINIT SE VREA SA SE FACA PE BANII COLONIILOR SUBORDONATE ASTA-I POVESTEA !.
    CUM RESURSELE UE S-AU CAM TERMINAT ,IAR UE PENTRU ASI MENTINE STANDARDUL CHELTUIE DIN REZERVE !,AMERICANII NU MAI AU CE MULGE SI AU INTORS DOSUL !.
    PARADA SAU MENTINEREA IMAGINII A TRECUT IN SEAMA NATO CARE VA TREBUI SA TREACA PE FARDARE SI RECLAMA PENTRU A MENTINE ASA ZISUL STANDARD.
    ASA CA ASTEPTATI-VA LA NOI TRIBUTURI ;VEZI PROMISIUNILE LUI MACIUCA FACUTE SATRAPULUI LA PROASPATA VIZITA IN ROMANIA ,ACOLO VRO 100 DE APASURI CE ZAC LA SOL SI CARE FARA FRECTIA SI VOPSEAUA DE RIGOARE DE LA ELBIT NU POT FI TRIMISE IN MISIUNE LA ARAT SI CEA MAI RAMAS DIN PAMANTUL TARII!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger