AcasăȘTIRI EXTERNENATO îl avertizează pe Putin: Ucraina are „dreptul să se apere”, „costuri...

NATO îl avertizează pe Putin: Ucraina are „dreptul să se apere”, „costuri semnificative” pentru Rusia în caz de confruntare

NATO îl avertizează pe Putin: Ucraina are „dreptul să se apere”, „costuri semnificative” pentru Rusia în caz de confruntare

Ucraina are „dreptul de a se apăra” și dacă Rusia decide să folosească forța, va avea „un cost semnificativ de plătit”, a avertizat luni, 10 ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul începerii negocierilor SUA-Rusia privind dosarul ucrainean.

„Trebuie să ajungem la o rezoluție politică, să evităm conflictul armat. Dar trebuie să ne pregătim ca Rusia, din nou, să aleagă să folosească forța armată, să aleagă confruntarea în detrimentul cooperării”, a spus Jens Stoltenberg.

„Agresorul nu este în măsură să pună condiții”

Șeful NATO a continuat: „trebuie să transmitem Rusiei un mesaj foarte clar, acela că suntem uniți și că vor fi costuri severe”.

Stoltenberg s-a exprimat înaintea unei reuniuni Comisiei NATO-Ucraina, alături de vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina. Cei doi oficiali au insistat asupra necesității dialogului cu Moscova pentru a evita recurgerea la mijloace militare.

De duminică, la Geneva, au început negocieri între ruși și american, în încercarea de a detensiona situația din jurul Ucrainei. O reuniune a Consiliului NATO-Rusia este programată miercuri la Bruxelles, prima din iulie 2019.

Va fi urmată, joi, de o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Viena.

„Nimic în ceea ce privește Ucraina nu se poate face fără Ucraina”, a spus Stefanișina. „Agresorul nu este în măsură să pună condiții până când tancurile rusești nu vor părăsi granița cu Ucraina”, a argumentat ea, scrie AFP.

„Ucraina are dreptul de a se apăra”, a insistat Jens Stoltenberg, „oferim sprijin Ucrainei, ajutând-o să respecte acest drept la autoapărare”. Aliații furnizează bilateral echipamente și finanțare pentru modernizarea forțelor armate ucrainene, a spus oficialul norvegian.

„Este nerealist să ne așteptăm ca la sfârșitul acestei săptămâni, la sfârșitul întâlnirilor programate, problemele să fie rezolvate”, a estimat Stoltenberg.

„Ceea ce sperăm este că putem cădea de acord asupra unei căi de urmat, (…) asupra unei serii de întâlniri, asupra unui proces”, a explicat el.

author avatar
Tudor Borcea
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger