AcasăȘTIRI EXTERNENATO îi dă de veste lui Putin în Arctica. 40.000 de militari...

NATO îi dă de veste lui Putin în Arctica. 40.000 de militari participă la operațiunea „Cold Response 2022”

NATO îi dă de veste lui Putin în Arctica. 40.000 de militari participă la operațiunea „Cold Response 2022”

Norvegia va găzdui cel mai mare exercițiu în interiorul cercului polar arctic de la Războiul Rece. Aproximativ 40.000 de soldați vor participa la Cold Response 2022, care urmează să aibă loc în regiunea Ofoten, cu Marina și Forțele Aeriene ca principali jucători.

„Există un interes considerabil crescut în rândul aliaților noștri pentru nord și pentru Arctica”, a declarat generalul Eirik Kristoffersen, șeful forțelor armate norvegiene.

În acest moment de neîncredere crescândă între Rusia și Europa, Norvegia încearcă să își consolideze securitatea în parteneriat cu aliații NATO și vecinii nordici. Aceasta include mai multe instruiri militare comune în nord. Acum forțele armate dezvăluie mai multe detalii despre exercițiul de iarnă la scară largă programat pentru anul viitor.

„După cum pare astăzi, vom avea aproximativ 40.000 de soldați în exercițiul Cold Response”, a declarat Kristoffersen. „Acesta va fi cel mai mare exercițiu militar din interiorul cercului polar arctic din Norvegia din anii 1980”, a adăugat generalul.

Cold Response 2022 va pregăti consolidarea nordului Norvegiei, iar acțiunea principală se va concentra pe capacitățile marinei și ale forțelor aeriene din regiunea Ofoten. Regiunea este aproape de Brigada Armatei Nordice și de zonele de antrenament în care soldații americani, britanici și olandezi efectuează deseori misiuni în Arctica.

Ofoten găzduiește și aeroportul Evenes, unde se va baza noua flotă norvegiană de avioane de supraveghere maritimă P8 Poseidon, precum și două avioane de luptă F-35 pentru reacție rapidă, care pot intercepta avioanele militare rusești care zboară în proximitatea spațiului aerian norvegian.

Pentru parteneriatul de apărare dintre NATO și țările nordice, Ofoten este o zonă cheie în cazul unui conflict care ar implica Rusia în Atlanticul de Nord.

Să vină și rușii să vadă

Zona se află la aproximativ 600 de kilometri de Peninsula Kola, unde se află submarinele nucleare ale Flotei de Nord a Rusiei.

Generalul Eirik Kristoffersen dă asigurări că Rusia este informată cu privire la acest exercițiu „în conformitate cu standardele și acordurile internaționale” și că va fi invitată la manevre.

După anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, Oslo, la fel ca majoritatea celorlalți membri NATO, a tăiat legăturile de apărare cu Rusia. Norvegienii, totuși, mențin o linie directă între cartierul general militar de lângă Bodø și cartierul general al Flotei de Nord de la Severomorsk.

Generalul Kristoffersen nu a oferit detalii cu privire la subiectele sau situațiile pentru care este utilizată linia directă, dar arată clar că este important ca Norvegia să prevină escaladarea neînțelegerilor sau incidentelor, scrie The Barents Observer.

Peisajul de securitate din Arctica se deteriorează și Norvegia nu mai este singură ca țară NATO în nord. „Salutăm forțele aliate”, spune Kristoffersen. Cold Response este un exercițiu norvegian, dar este important să te antrenezi cu aliații”, a adăugat el. O întâlnire de planificare va avea loc în iunie și va include, de asemenea, cei doi vecini nordici ai Norvegiei, Finlanda și Suedia, țări care nu fac parte din NATO.

Prezență NATO persistentă în Arctica

Ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, a confirmat exercițiul ar trebui văzut ca parte a unei prezențe NATO mai persistente în Arctica.

  „Exercițiul va testa, de asemenea, capacitatea aliaților de a proteja interesele NATO în Arctica. Este o măsură de descurajare în acțiune ”, a spus ministrul.

În nord, Rusia a simulat atacuri aeriene asupra țintelor norvegiene în mai multe rânduri în ultimii ani.

În vizită la Severomorsk, săptămâna aceasta, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a arătat cu degetul către NATO cu privire la întărirea militară în Arctica. El a spus că situația din nordul îndepărtat „rămâne complicată” și că „competiția pentru accesul la resursele naturale ale Oceanului Arctic crește între puterile majore ale lumii”.

„Statele Unite și aliații săi își sporesc concentrarea militară în Arctica, cresc intensitatea pregătirii militare și extind și modernizează infrastructura militară”, a spus Șoigu.

În septembrie, Rusia va lansa exercițiul strategic comun Zapad-2021. Acest exercițiu militar la scară largă va avea loc în mai multe zone geografice din vestul Rusiei și Belarusului, inclusiv în cele aflate sub responsabilitatea Flotei Nordului în nord și în Arctica.

author avatar
Tudor Borcea
447 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger