AcasăȘTIRI EXTERNENATO. F-35A, în teste de lansare a noii bombe nucleare americane

NATO. F-35A, în teste de lansare a noii bombe nucleare americane

NATO. F-35A, în teste de lansare a noii bombe nucleare americane

Armele nucleare ale NATO sunt guvernate în conformitate cu așa-numitul principiu „cheie dublă”. Codul lor de armament este asigurat exclusiv de SUA, țările membre furnizând doar bombardierele.

Dacă, pentru a-și moderniza aviația de luptă, mai multe țări NATO au ales F-35A, adică avionul de vânătoare/bombardament de generația a 5-a dezvoltat de compania americană Lockheed-Martin, este în special pentru că fac parte din planurile nucleare ale NATO, care se bazează pe bomba nucleară tactică B-61, furnizată de Statele Unite.

O armă gravitațională

Acesta a fost cazul pentru Italia, Turcia, Olanda și, mai recent, Belgia. Luftwaffe (forțele aeriene germane) ar fi vrut să facă aceeași alegere, dar Berlinul a decis altfel, preferând avioanele, tot americane, F/A-18 Super Hornet.

F-35A nu este în prezent calificat să transporte B-61-12, cea mai recentă evoluție a așa-numitei bombe nucleare „gravitaționale”. Acest lucru este dezvoltat ca parte a unui program lansat în 2012 pentru a face față „îmbătrânirii” avionului și a-l face mai sigur și mai fiabil.

În iunie 2020, US Air Force au efectuat două teste de compatibilitate ale bombei B-61-12 cu un apparat F-15E, unul la altitudine mică (1.000 de picioare, 320 metri], celălalt la altitudine mare (peste 25,000 picioare). Evident, a fsost vorba de lansarea unei replici a armei, fără sarcină nucleară.

Și asta tocmai au făcut două F-35A, ca parte a procesului de certificare nucleară pentru acest tip de aeronavă, în timpul unei campanii organizate la locul de testare din Tonopah, Nevada, scrie Opex 360.

Avantajul „stealth”

Datele colectate cu această ocazie sunt acum analizate de Pentagon și Departamentul Energiei al SUA, miza constând în a se asigura că totul a funcționat corect în timpul diferitelor faze ale acestor zboruri de testare. Abia după aceea va fi eliberată certificarea nucleară inițială pentru F-35A.

„B-61 sunt arme nucleare gravitaționale tactice care pot fi utilizate pe aeronave cu capacitate duală, precum F-15E și F-16 C/D. Având o aeronavă de generația a 5-a dotată cu această capacitate aduce valoare adăugată la nivel strategic, ceea ce întărește misiunea de descurajare nucleară a SUA”, a subliniat locotenent-colonelul Daniel Jackson, responsabil cu disuasiunea în cadrul Air Combat Command.

Și din motive întemeiate. Având în vedere modul de eliberare a bombei B-61, semnătura radar slabă a lui F-35A îi permite teoretic să se apropie cât mai aproape de o țintă situată într-un mediu extrem de contestat. În prezent, doar bombardierul strategic „Spirit” B-2 are o astfel de capacitate.

author avatar
Tudor Borcea
290 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta îmi aduce aminte de cele cîteva milioane de parai cheltuite pe reparatul veceului de pe SSI.
    Ce-i așa de greu să dai drumul la ceva din avion? Dacă nu știu să se uite la ciori ce dau drumul la nuci sau la filmul Dr Strangelove.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger