AcasăȘTIRI EXTERNENATO cere Rusiei să-și retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Reuniune...

NATO cere Rusiei să-și retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Reuniune de urgență a miniștrilor de Externe și Apărării

NATO cere Rusiei să-și retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Reuniune de urgență a miniștrilor de Externe și Apărării

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, marți, Rusiei să retragă trupele sale de la frontiera estică a Ucrainei din ceea ce Alianța consideră cea mai mare masare de trupe rusești din 2014, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor aliați ai afacerilor Externe și Apărării.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a deplasat la Bruxelles pentru discuții cu Stoltenberg, la o zi după ce Kievul a acuzat Kremlinul că a ignorat cererea sa de negocieri între președinții celor două țări în legătură cu o acumulare de trupe rusești aproape de granița sa.

„În ultimele săptămâni, Rusia a deplasat mii de trupe pregătite pentru luptă la granițele Ucrainei, cea mai mare comasare de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014”, a spus Jens Stoltenberg.

Rusia a declarat că își mișcă trupele pe propriul teritoriu după cum consideră necesar, inclusiv în scopuri defensive, și a acuzat în repetate rânduri NATO de destabilizarea Europei cu întăririle trupelor sale din țările baltice și Polonia, după anexarea Crimeei.

„Moscova să pună capăt provocărilor”

„Rusia trebuie să pună capăt acestei creșteri a puterii militare în Ucraina și în împrejurimi, să pună capăt provocărilor sale și să procedeze la o dezescaladare imediată”, a declarat secretarul general al NATO, în timpul unei conferințe de presă cu Dmitro Kuleba. Kuleba a spus că Kievul dorește o soluție diplomatică la actuala situație de tensiune.

Kiev și Moscova se acuză reciproc pentru înrăutățirea situației din regiunea estică a Donbasului, unde trupele ucrainene au luptat împotriva forțelor susținute de Rusia într-un conflict care, potrivit Kievului, a ucis 14.000 de oameni din 2014.

Occidentul și-a exprimat îngrijorarea în ultimele săptămâni cu privire la o imensă acumulare de forțe rusești lângă granița estică a Ucrainei și în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în martie 2014.

Ucraina vrea în NATO. Are voință

După ce a emis, luni, o declarație comună cu miniștrii de Externe din grupul de țări G7, condamnând creșterea numărului de trupe ruse, secretarul american de Stat Antony Blinken a sosit, marți, la Bruxelles.

Blinken se va întâlni în cursul zilei de marți cu Kuleba, în timp ce șeful diplomației ucrainene a cerut noi sancțiuni economice împotriva Moscovei și creșterea ajutorului militar occidental acordat Kievului.

„La nivel operațional, avem nevoie de măsuri care să descurajeze Rusia și care să-i împiedice intențiile agresive. Aceasta ar putea fi o nouă rundă de sancțiuni care ar crește prețul agresiunii rusești”, a declarat Kuleba la așa-numita Comisie NATO-Ucraina de la sediul Alianței, un organism intern care vizează dezvoltarea legăturilor dintre NATO și Kiev.

În mod separat, doi diplomați aliați au declarat că Stoltenberg va conduce, miercuri, o videoconferință de urgență cu miniștrii aliați ai Apărării și Externelor. Antony Blinken și secretarul american al Apărării Lloyd Austin sunt așteptați să fie prezenți la sediul NATO de la Bruxelles pentru a-i informa pe ceilalți 29 de aliați ai Ucrainei, precum și Afganistanul, au spus diplomații.

Întâlnirea lui Kuleba cu Stoltenberg a fost un simbol puternic al sprijinului occidental, dar nu atinge dorința Ucrainei de a deveni membru NATO cu drepturi depline, scrie Reuters.

Stoltenbeg a insistat că cele 30 de țări ale Alianței trebuie să decidă când este pregătită Ucraina să devină membru NATO, și nu Moscova.

Calitatea de membru ar readuce Ucraina în promisiunea NATO de apărare reciprocă, deși Franța și Germania s-au temut de mult că o astfel de mișcare ar supăra Rusia.

Vicepremierul ucrainean Olga Stefanishina a declarat, salutând sprijinul diplomatic: „declarațiile nu sunt suficiente, Ucraina are nevoie de acțiuni decisive din partea statelor angajate în principiile democratice și în ordinea bazată pe reguli”.

author avatar
Tudor Borcea
204 afisari

2 COMENTARII

  1. Are vointa n-are forta. Rusia mereu face exercitii in zona nu cred ca sunt atat de debili sa atace Ucraina invaziv.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger