AcasăȘTIRI EXTERNENATO are previziuni negre pentru Republica Moldova: "Vor urma acțiuni de provocare,...

NATO are previziuni negre pentru Republica Moldova: „Vor urma acțiuni de provocare, sub drapel fals”

tiraspol transnistriaTransnistria îşi cere oficial independenţa, după ce Republica Moldova încearcă aderarea la UE

Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova a fost zguduită săptămâna aceasta de o serie de explozii, incidente care au stârnit temeri cu privire la riscul extinderii conflictului care devastează Ucraina.

Este vorba mai degrabă de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

NATO, cu ochii pe Republica Moldova

Alianța Nord-Atlantică rămâne extrem de atentă în ceea ce privește sprijinul pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, cu atât mai mult cu cât conflictul din Ucraina riscă să fie unul de lungă durată.

Nu vedem riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova sau a Georgiei – o altă țară sub intensă presiune din partea Federației Ruse.

În schimb, anticipăm acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals, nu atât de mult pentru a crea dificultăți Republicii Moldova, cât pentru a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa.

De aceea suntem extrem de atenți în sprijinul nostru și pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, dar repet, la adresa Republicii Moldova nu vedem în acest moment riscuri iminente de natură militară.

Încercări de destabilizare, în schimb, putem să spunem că ele sunt în derulare”, a spus Geoană la Digi24.

Franţa şi Germania susţin R. Moldova

Miniştrii de externe ai Franţei, Jean-Yves Le Drian, şi Germaniei, Annalena Baerbock, au declarat vineri că sunt hotărâţi să sprijine Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare cu care se confruntă.

„Miniştrii au schimbat opinii despre răspunsul european la războiul din Ucraina şi au discutat despre continuarea şi aprofundarea sprijinului acordat acestei ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului francez de externe.

author avatar
Andrei Ștefan
452 afisari

6 COMENTARII

  1. Acolo trebuie sa inainteze Ucraina in Transnistria in 2 ore o elibereaza. Soldatii rusi trebuie predati Rusiei impreuna cu munitia expirata de pe vremea lui Stalin. Apoi declarata unirea dintre Romania si Basarabia formal in iure in facto administrativ si juridic ar urma referendum si Maia Sandu presedinte comun 2 ani pana la unire completa.

  2. Transnistria ar face parte din Ucraina iar noua o sa ne dea o parte din Ismail partea litohrala. Concesiile cu partea rusa o sa fie probabil pe Crimeea daca Ucraina nu vrea alt teritoriu de negociat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger