AcasăȘTIRI EXTERNENaționaliștii câștigă teren în Occident. Rezultate șoc in Austria și Germania

Naționaliștii câștigă teren în Occident. Rezultate șoc in Austria și Germania

Naționaliștii câștigă teren în Occident. Rezultate șoc in Austria și GermaniaNaționaliștii câștigă teren în Occident. Rezultate șoc in Austria și Germania

Partidele naționaliste și de extremă dreapta domină în clasamentele provizorii din Germania și Austria.

La nemți Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta) se clasează pe primul loc în scrutinul europarlamentar, în Germania, fiind urmată de partidul de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD).

Palmă dată cancelarului Olaf Scholz

Partidul cancelarului Olaf Scholz (SPD) nu a reușit să strângă mai mult de 14% din voturi, fiind urmat de Alianța 90/Verzi, care a obținut 12,4%, și de Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta) cu 4,9%. Acest rezultat reflectă nemulțumirea poporului german față de rezultatele coaliției lui Scholz, formată din cele 3 partide menționate mai sus.

Și vecinii austrieci au adoptat același model, se pare. Partidul Libertății, o formațiune de extremă-dreapta, a adunat până acum cele mai multe voturi.

Potrivit ORF, Partidul Libertății (FPÖ, naționalist) a strâns până acum 27% din voturi, depășind Partidul Popular Austriac (ÖVP, centru-dreapta), formațiunea cancelarului Karl Nehammer, creditată cu 23,5%.

Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) probabil a obținut 23,0%, iar formațiunea Verzi/Alternativa Verde (ecologistă) este la nivelul de 10,5%, la fel ca Partidul Noua Austrie – Forumul Liberal (NEOS, centru-dreapta).

 

 

author avatar
Mihail Ioan