AcasăȘTIRI EXTERNENASA și SpaceX, învinse de vreme

NASA și SpaceX, învinse de vreme

NASA și SpaceX, învinse de vreme

NASA și SpaceX au amânat pentru miercuri decolarea rachetei care urma să trimită patru astronauți pe Stația Spațială Internațională pentru a evita „un sistem de furtună majoră”, a anunțat sâmbătă, 30 octombrie, agenția americană.

Echipajul acestei misiuni „Crew-3” urma să decoleze duminică la bordul capsulei Crew Dragon numită „Endurance”, atașată unei rachete Falcon 9, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, SUA.

Există și planul C

Lansarea va avea loc în sfârșit miercuri, la ora locală 1:10 am (5:10 GMT), iar „Crew-3 va sosi la stația spațială în aceeași seară, în jurul orei 23:00 (03:00 GMT joi)” a indicat NASA.

Dacă lansarea se dovedește a fi din nou imposibilă miercuri, există „o posibilitate de salvare” joi, 4 noiembrie, a spus SpaceX pe site-ul său.

Crew-3, a treia misiune regulată cu echipaj, furnizată de SpaceX în numele NASA, face parte din contractul de mai multe miliarde de dolari semnat cu compania privată a lui Elon Musk de către agenția americană după ce a pus punct propriului program de navete spațiale, în 201, scrie France 24.

Experimente și ieșiri în spațiu

Echipajul Crew-3 va petrece șase luni pe orbită și va efectua cercetări menite să faciliteze viitoarele explorări ale spațiului îndepărtat.

Misiunea include un experiment pentru a cultiva plante în spațiu fără sol sau alt substrat de creștere. Un altul vizează fabricarea fibrelor optice în microgravitație, care, conform cercetărilor deja efectuate, le-ar putea conferi o calitate mai mare decât cele produse în atmosfera Pământului.

De asemenea, astronauții Crew-3 vor efectua ieșiri în spațiu pentru a finaliza renovarea panourilor solare ale ISS și vor găzdui două misiuni turistice: japonezi aduși de o navă rusă Soyuz la sfârșitul anului, apoi pasageri în misiunea Space-X Axiom, programat pentru februarie 2022.

 

author avatar
Tudor Borcea