AcasăȘTIRI EXTERNENASA semnează trei contracte pentru stații spațiale private

NASA semnează trei contracte pentru stații spațiale private

NASA semnează trei contracte pentru stații spațiale private

Anticipând viitoarea retragere a Stației Spațiale Internaționale, NASA a anunțat că a semnat contracte cu trei companii pentru a le ajuta să dezvolte stații spațiale private, un pas mai aproape de comercializarea spațiului.

Cele trei companii sunt Blue Origin, Nanoracks și Northrop Grumman, cărora li se vor acorda 130, 160 și, respectiv, 125,6 milioane de dolari.  Compania Axiom Space câștigase deja anul trecut un contract similar de 140 de milioane de dolari.

„Facem echipă cu companii americane pentru a dezvolta destinații spațiale pe care oamenii le pot vizita, unde pot locui și lucra”, a declarat șeful NASA Bill Nelson într-un comunicat.

Privatizarea orbitei joase

NASA încurajează ferm privatizarea orbitei joase pentru a economisi bani și pentru a se concentra pe misiuni de explorare mai îndepărtate pe Lună și Marte.

Viitorul Stației Spațiale Internaționale (ISS) este asigurat oficial până în 2024, iar NASA a confirmat că poate funcționa din punct de vedere tehnic până în 2028. Bill Nelson s-a exprimat în favoarea prelungirii acesteia până în 2030, scrie AFP.

Scopul este atunci ca stațiile private să preia controlul, punând capăt actualei cooperări internaționale în cadrul ISS, în special cu Rusia.

Aceste contracte „vor ajuta SUA să se asigure de o prezență umană continuă pe orbita joasă”, a declarat Phil McAlister, director de zboruri comerciale pentru NASA, într-o conferință de presă. „O lipsă a acestei prezențe ar fi dăunătoare”.

Ea estimează că va trebui să fie capabilă să trimită doi astronauți pe orbită în mod continuu și să efectueze aproximativ 200 de experimente pe an.

Stația Blue Origin, dezvoltată cu Sierra Space, se numește Orbital Reef. Trebuie să poată găzdui până la 10 persoane și să deservească o varietate de actori: turiști, afaceri sau actori publici.

Cea a Nanoracks, numită Starlab, vizează o decolare în 2027. Northrop Grumman încă lucrează la un nume, dar planifică și zone pentru știință sau turism. Proiectul  Axiom este puțin diferit: un modul trebuie mai întâi atașat la ISS, înainte ca stația să se detașeze de acesta pentru a deveni independentă.

Nici o companie nu a dat o estimare a prețului dezvoltării acestor stații. Dar „suma investită astăzi de NASA pentru a lansa acest program este mică în comparație cu banii care vor fi necesari”, a spus Brent Sherwood de la Blue Origin. Contribuția agenției la aceste proiecte nu depășește 40% din suma totală a investiției, a spus Phil McAlister.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger