AcasăȘTIRI EXTERNENASA alege compania SpaceX pentru viitoarea misiune pe Lună

NASA alege compania SpaceX pentru viitoarea misiune pe Lună

NASA alege compania SpaceX pentru viitoarea misiune pe Lună

Administrația Națională Aeronautică și Spațială a SUA ales SpaceX pentru a trimite pe Lună următorii astronauți ai Americii, o premieră după 1972, a declarat NASA, acordând companiei lui Elon Musk o victorie majoră.

Contractul de 2,9 miliarde de dolari este pentru prototipul navei spațiale Starship, care este testată la o facilitate a SpaceX din Texas.

„Astăzi sunt foarte entuziasmați și încântați să anunțăm că am atribuit companiei  SpaceX dezvoltarea sistemului nostru de aterizare pe Lună”, a declarat Lisa Watson-Morgan, manager de program la NASA.

SpaceX a devansat astfel compania Dynetics și compania lui Jeff Bezos, Blue Origin și a devenit singurul furnizor al sistemului, o ruptură în raport cu trecutul, deoarece NASA a alegea adesea mai multe companii în caz de eșec al uneia dintre ele.

Elon Musk, partener privilegiat al NASA

Potrivit analiștilor din industria spațială, această decizie consolidează compania lui Elon Musk, creată în 2002 cu scopul de a cuceri planeta Marte, în postura sa de partener privilegiat al NASA în sectorul privat.

Anul trecut, SpaceX a devenit prima companie privată care a trimis cu succes o echipă la bordul Stației Spațiale Internaționale, oferindu-le americanilor capacitatea de a realiza acest lucru, pentru prima dată de la sfârșitul programului de navete spațiale Shuttle.

SpaceX și-a prezentat nava spațială Starship reutilizabilă , concepută pentru a transporta echipaje mari și încărcături importante pentru călătorii spațiale lungi și care poate ateriza în poziție verticală.

Prototipurile rachetei sunt în prezent testate în Texas, dar cele patru încercări de zbor s-au încheiat până acum cu explozii.

Programul Artemis

Ca parte a programului Artemis, care are ca scop trimiterea oamenilor înapoi pe Lună, NASA dorește să utilizeze racheta grea SLS (Space Launch System) pentru a lansa patru astronauți la bordul unei capsule Orion, care va andoca apoi la o stație lunară orbitală numită Gateway.

Racheta Starship ar aștepta, gata să primească doi membri ai echipajului pentru ultima etapă a călătoriei către suprafața Lunii.

Ideea este ca stația Gateway să acționeze ca un intermediar, dar pentru misiunea inițială Orion ar putea andoca direct la Starship , a spus Lisa Watson-Morgan.

Astronauții vor petrece apoi o săptămână pe Lună, înainte de a urca în racheta Starship pentru a reveni pe orbita lunară și apoi a reveni pe Pământ la bordul lui Orion.

În paralel, SpaceX se ambiționează să combine nava sa spațială Starship cu racheta sa Super Heavy , pentru a crea o mașină înaltă de 120 de metri, cel mai puternic vehicul de lansare instalat vreodată.

Corectitudinea politică pe Lună

Omul a pus piciorul pe lună pentru ultima dată în 1972, în cadrul programului american Apollo . NASA dorește să se întoarcă acolo și să stabilească o prezență durabilă cu o stație spațială lunară, pentru a testa noi tehnologii care vor deschide calea unei misiuni cu echipaj cătree Marte.

În 2019, când era vicepreședintele SUA, Mike Pence a provocat NASA să aterizeze prima femeie și următorul bărbat pe Lună până în 2024, dar acest calendar este probabil să fie relaxat sub președinția lui Joe Biden, scrie AFP.

Administrația președintelui democrat a anunțat, de asemenea, un nou obiectiv, acela de a trimite prima persoană dintr-o minoritate etnică pe Lună, ca parte a programului Artemis.

author avatar
Tudor Borcea