AcasăȘTIRI EXTERNENASA a simulat apocalipsa în Europa de Est

NASA a simulat apocalipsa în Europa de Est

NASA a simulat apocalipsa în Europa de Est/ Foto: NASA science

Administrația Națională Aeronautică și Spațială a SUA a simulat un scenariu „Deep Impact” care ar putea decima bătrânul continent. Concluzia este că omenirea nu poate face față unei astfel de catastrofe.

Un asteroid masiv, care se îndreaptă direct spre un Pământ aflat în panică, o apocalipsă în curs de desfășurare: scenariul este rezervat momentan paleontologilor care cercetează vechile creaturi și cauzele dispariției lor, sau scenariștilor de la Hollywood care doresc să inventeze un destin sumbru pentru umanitate.

Deocamdată, rămânem ușurați: nimic asemănător nu este prevăzut pe termen scurt sau mediu de către astronomi. Totuși, aceasta nu înseamnă că este cu totul imposibil – dinozaurii ar putea atesta acest lucru dacă ar fi supraviețuit și ar fi fost înzestrați cu vorbire.

Astfel, așa cum ne amintește NASA, detectarea corpurilor cerești masive care pot prezenta un pericol de coliziune pentru Pământ, pe care le numește „near earth objects” (NEO) nu este ușoară, iar agenția spațială americană estimează că două treimi dintre ele sunt încă necunoscute astronomilor.

În iulie 2020, cometa Neowise a trecut astfel la 103 milioane de kilometri de planeta noastră. Desigur, a trecut, dar obiectul a fost descoperit doar cu patru luni înainte de această vizită neașteptată.

Astfel s-a subliniat încă o dată lipsa de pregătire a umanității în fața surprizei unui astfel de bolid descoperit tardiv și care ar plutea viza mai direct Pământul.

Bye bye, Europe!

Fără îndoială, pentru că s-au plictisit puțin în mijlocul pandemiei Covid-19, oamenii de știință care compun Planetary Defense Coordination Office de la NASA, sprijiniși de cei ai ESA (European Space Agency), au lucrat, așadar, la sfârșitul lunii trecute la o simulare a „impactului profund” rezultat în urma impactului cu un corp ceresc.

În acest exercițiu, un asteroid de talie medie, dar inițial necunoscut, a fost descoperit târziu și ar putea, șase luni mai târziu, să lovească Pământul.

În sarcina oamenilor de știință a fost să își perfecționeze cunoștințele despre obiect, proprietățile sale fizice și traiectoria sa, care este din ce în ce mai amenințătoare cu trecerea zilelor, și să coordoneze răspunsul tehnologic al umanității (trimiterea unei nave, utilizarea exploziilor nucleare etc.) în fața acestei amenințări existențiale.

Moartea are un nume: 2021PDC

Rezultatul nu este liniștitor, cel puțin în stadiul actual. În această realitate, din fericire paralelă, nimic nu a fost suficient de eficient pentru a devia sau distruge obiectul cosmic, numit 2021PDC, care a ajuns să cadă asupra Europei de Est cu puterea unei bombe nucleare. Singura cale de ieșire a fost evacuarea zonei – imense – în ansamblu.

„Dacă ne-am confrunta în viața reală cu un scenariu echivalent cu cel al 2021PDC, capacitățile noastre actuale nu ne-ar permite să trimitem o navă spațială” pentru a-l contracara, au explicat experții, care notează totuși că utilizarea proiectilelor nucleare împotriva intrusului venit din cer ar putea contribui la reducerea pericolului pe care-l reprezintă, scrie Korii/Slate.

Obiectivul declarat al acestei simulări este, explică Lindley Johnson, responsabil al NASA, „să ajute comunitatea de apărare planetară să comunice mai bine în cadrul ei și cu guvernele noastre pentru a se asigura de o coordonare deplină în cazul în care un potențial impact ar fi să fie identificat în viitor” . Într-adevăr, în această chestiune, este mai bine să previi decât să mori.

author avatar
Tudor Borcea