AcasăȘTIRI EXTERNENancy Pelosi flutură steagul alb în Taiwan. Furie la Beijing / Armata...

Nancy Pelosi flutură steagul alb în Taiwan. Furie la Beijing / Armata chineză a înconjurat insula

Nancy PelosiNancy Pelosi flutură steagul alb în Taiwan. Furie la Beijing / Armata chineză a înconjurat insula

Nancy Pelosi a sosit marţi seară în Taiwan, în timp ce China dă în clocot! Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul, transmite AFP.

„Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune”, a declarat Pelosi în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang

Nancy Pelosi a ajuns la Taipei în pofida avertismentelor Chinei

Nancy Pelosi a sosit la Taipei la bordul unui avion militar american, în pofida avertismentelor Chinei. Vizita sa, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului.

La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat o încălcare gravă a angajamentelor americane faţă de China, care subminează grav pacea şi stabilitatea regionale.

Pelosi este primul oficial american de cel mai înalt rang care vizitează în ultimii 25 de ani această insulă.

China face exerciții militare în jurul Taiwanului

China va desfășura „exerciții militare importante” și „activități de antrenament” în 6 zone maritime și spații aeriene din jurul Taiwanului. Exercițiile, care vor începe joi, au fost anunțate de Beijing la scurt timp după ce șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns la Taipei.

Agenția de presă de stat Xinhua, care a publicat informația, are și o hartă care arată unde vor fi desfășurate exercițiile. Sunt 6 zone hașurate, plasate toate în jurul insulei autonome, despre care China spune că face parte din teritoriul său, deși nu o controlează.

De astfel, Taiwanul a anunţat incursiunea marţi a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană într-un moment în care Nancy Pelosi a început o vizită controversată în această insulă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea.

author avatar
Andreea Vlad