AcasăȘTIRI EXTERNENagorno-Karabah, din nou un butoi cu pulbere / Declarații de ultimă oră...

Nagorno-Karabah, din nou un butoi cu pulbere / Declarații de ultimă oră ale Rusiei

Nagorno-Karabah, din nou un butoi cu pulbere / Declarații de ultimă oră ale Rusiei

Ministerul rus al Apărării a denunţat sâmbătă o incursiune a forţelor azere într-o zonă aflată în responsabilitatea forţelor ruse, în regiunea Nagorno-Karabah. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a negat această acuzație.  

Rusia a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat acordul de încetare a focului cu Armenia semnat după războiul din Nagorno-Karabah din 2020, în ultimele zile, prin desfășurarea de trupe în zona aflată sub controlul forțelor ruse pentru menținerea păcii.

Acordul garantat de Putin se clatină

Incidentele dintre forțele armate armene și azere sunt frecvente, dar este prima dată de la încheierea conflictului din noiembrie 2020 când Moscova acuză una dintre părți că a încălcat armistițiul al cărui garant este Vladimir Putin.

Această tensiune reînnoită vine și într-un moment în care Rusia a lansat ofensiva pe scară largă împotriva Ucrainei. „Între 24 și 25 martie, forțele armate ale Azerbaidjanului au încălcat acordul trilateral al liderilor Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei (…), intrând în zona sub responsabilitatea contingentelor de menținere a păcii ruși din Nagorno-Karabah”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

La Baku, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a „regretat” declarația Rusiei „care nu reflectă adevărul și adoptă doar un punct de vedere”, scrie France 24.

Ministerul a asigurat că „Azerbaijanul nu a încălcat nicio clauză” a acordului de încetare a focului și „a cerut Ministerului rus al Apărării să asigure retragerea completă a trupelor armene și a unităților armate ilegale din acest teritoriu recunoscut internațional ca aparținând Azerbaidjanului”.

Drone Bayraktar în conflict

Potrivit Rusiei, forțele azere au înființat un post de observare și au efectuat „patru lovituri cu drone de tip Bayraktar” asupra forțelor din Karabakh din apropierea localității Farukh.

Vineri, autoritățile din Karabakh au raportat doi soldați uciși de forțele azere. Ministerul armean de Externe a denunţat sâmbătă o „invazie” care a avut loc pe 24 martie şi care a fost marcată de „focuri constante de artilerie”.

De asemenea, el a acuzat vecinul său că a privat Karabakhul de gaz, împiedicând populația să se încălzească și a denunțat o situație „la pragul unei catastrofe umanitare”.

Acordul din 9 noiembrie 2020 semnat de Vladimir Putin și liderii armean, Nikol Pashinian, și azer, Ilham Aliyev, a pus capăt unui conflict violent de șase săptămâni între Armenia și Azerbaidjan pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, un teritoriu pro-armean cu independenţă autodeclarată. Forțele azere realizaseră până atunci câștiguri teritoriale semnificative.

Populată în principal de armeni, regiunea muntoasă din Nagorno-Karabah, susținută de Erevan, s-a separat de Azerbaidjan la căderea URSS, ducând la un prim război în anii 1990 care a provocat moartea a 30.000 de oameni și a creat sute de mii de refugiați.

Un nou conflict a izbucnit în toamna lui 2020, ucigând 6.500 de oameni în șase săptămâni. S-a încheiat cu o înfrângere zdrobitoare pentru Armenia, forțată să cedeze Azerbaidjanului trei regiuni în jurul Nagorno-Karabah.

author avatar
Tudor Borcea
675 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger