AcasăȘTIRI EXTERNEN-au intrat încă în NATO dar spionii ruși dau năvală / Amenințări...

N-au intrat încă în NATO dar spionii ruși dau năvală / Amenințări pe trei paliere

N-au intrat încă în NATO dar spionii ruși dau năvală / Amenințări pe trei paliere / Foto: printscreen

Pe măsură ce Suedia se pregătește să adere la NATO, țara va fi expusă la mai mult spionaj din partea Rusiei, a declarat marți șefa serviciilor de informații suedeze, Charlotte von Essen.

 

Deteriorarea situației internaționale afectează securitatea națională a Suediei, nu în ultimul rând din cauza războiului din Ucraina, iar amenințările reprezentate de serviciile de informații rusești sunt în creștere, potrivit șefei serviciilor de informații suedeze (Säkerhetspolisen), Charlotte von Essen.

Telecomunicații, energie, material critic

Ea a luat cuvântul la conferința națională „Oameni și apărare” (Folk och Forsvar), care a avut loc marți, la Sälen.

„Vedem activități de informații, în care se vor informații sensibile de obținut. Dar și alte tipuri de atacuri, cum ar fi operațiunile de influență și diverse forme de sabotaj”, a spus ea, adăugând că anumite infrastructuri critice sunt vizate în mod special.

Potrivit Charlottei von Essen, trei sectoare necesită „o atenție specială”, și anume „telecomunicațiile, alimentarea cu energie electrică și transportul de materiale critice”, potrivit Euractiv.

Ea a declarat că serviciul de securitate suedez și-a intensificat activitatea ca răspuns la deteriorarea situației externe, atât pentru a face mai dificilă desfășurarea de activități de informații în Suedia de către Rusia, cât și pentru a spori rezistența societății.

În ultimele luni, Suedia a fost martoră la câteva cazuri de spionaj de profil înalt, inclusiv cazul foștilor agenți ai serviciilor secrete, frații Kia, care au fost acuzați că au fost plătiți de serviciul de informații militare GRU al Rusiei.

Potrivit lui von Essen, serviciile de securitate suedeze fac eforturi pentru a preveni repetarea unor astfel de cazuri. Acest lucru se face în cooperare cu Serviciul militar de informații și securitate (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST).

„Lucrăm intensiv cu MUST pentru a preveni acest fenomen. Dar, la final, nu poți garanta niciodată că nu se va mai întâmpla din nou”, a conchis ea.

author avatar
Tudor Borcea
520 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger