AcasăȘTIRI EXTERNEMyanmar: Fosta lideră Aung San Suu Kyi, inculpată pentru noi presupuse infracţiuni

Myanmar: Fosta lideră Aung San Suu Kyi, inculpată pentru noi presupuse infracţiuni

Myanmar: Fosta lideră Aung San Suu Kyi, inculpată pentru noi presupuse infracţiuni

În Myanmar, noi mitinguri, reprimate de poliție, au avut loc, luni, în mai multe orașe ale țării, după o reprimare severă a demonstrațiilor de duminică, de către armată. În paralel, Aung San Suu Kyi, deja urmărită pentru încălcarea unor obscure reguli comerciale şi sanitare, a fost inculpată luni pentru noi presupuse infracţiuni.

Justiția birmaneză a examinat cazul fostei lidere Aung San Suu Kyi, acuzată de juntă că a încălcat regulile obscure de comerț și sanitare. Între timp, forțele de securitate au deschis din nou focul asupra manifestanților în urma celei mai sângeroase zile de represiune, după lovitura de stat din această țară.

Aung San Suu Kyi, ținută într-un loc secret de juntă de la arestarea sa, la 1 februarie, a apărut în instanță prin videoconferință și pare „în stare bună de sănătate”, a declarat pentru AFP avocatul ei, Khin Maung Zaw, care își vedea clienta pentru prima dată prin videoconferință, nefiind încă autorizat să o întâlnească.

Deja inculpată pentru import ilegal de talkies-walkies şi pentru nerespectarea restricţiilor legate de noul tip de coronavirus (motive extravagante potrivit observatorilor internaţionali) fosta lideră, în vârstă de 75 de ani a fost pusă sub acuzare, luni, pentru două noi infracțiuni, potrivit echipei sale de avocați.

Acuzații ambigue

Laureata Premiului Nobel pentru Pace este urmărită de acum şi pentru încălcarea unei legi privind telecomunicaţiile, precum şi pentru „incitare la tulburări publice”, a declarat avocatul Nay Tu, membru al echipei sale de apărare.

Această a doua nouă acuzație este legată de un articol din codul penal al epocii coloniale care interzice publicarea informațiilor susceptibile de a „provoca frică sau alarmă” sau de a perturba „ordinea publică”, a explicat avocatul Min Min Soe. Cealaltă acuzație se referă la o lege a telecomunicațiilor care necesită o licență, a adăugat el.

Aceste noi acuzări vin după o zi deosebit de sângeroasă în represiune. Organizația Națiunilor Unite are „informații credibile” potrivit cărora cel puțin 18 persoane au fost ucise, duminică, de forțele de securitate care au deschis focul pentru a dispersa mitingurile pro-democrație în mai multe orașe ale țării.

Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, a denunțat violența forțelor de ordine iar ministrul de Externe al UE, Josep Borrell, a avertizat că blocul comunitar va lua măsuri în fața acestei situații.

Manifestanții se întorc sub gloanțe

În ciuda fricii de represalii, protestatarii s-au întors pe stradă luni, iar tensiunile au fost mari.

În apropierea infamei închisori Insein din Yangon, forțele de securitate au tras asupra manifestanților adunați pentru a protesta împotriva arestărilor multiple cu o zi înainte, potrivit unei transmisiuni în direct pe social media.

Nu a fost posibil în această etapă să se știe dacă forțele de ordine au folosit gloanțe de cauciuc sau muniție de război. „Suntem uniți”, au scandat protestatarii, scrie France 24.

În alte părți ale capitalei economice, unii manifestanți au ridicat baricade improvizate pentru protecție. Poliția a tras cu gloanțe de cauciuc în încercarea de a dispersa manifestanții, potrivit presei locale care a raportat mai mulți răniți.

„Armata birmaneză este o organizație teroristă”

Locuitorii din Dawei, în sudul Birmaniei, au ieșit în stradă luni dimineață pentru a depune flori roșii și a aprinde lumânări în fața portretelor victimelor.

Trei protestatari au murit în orașul de coastă după ce au fost împușcați cu „muniție reală”, potrivit unui salvator. „Armata birmaneză este o organizație teroristă”, a afirmat Thinzar Shunlei Yi, un activist de frunte, pe Facebook.

 

Foto: Facebook

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger