AcasăȘTIRI EXTERNEMusulmanul, țapul ispășitor al lui Macron

Musulmanul, țapul ispășitor al lui Macron

La mai bine de o săptămână după uciderea îngrozitoare a profesorului francez Samuel Paty de către un refugiat cecen, Franța rămâne cuprinsă de șoc, ură și disperare. Atacul terorist, care a urmat deciziei lui Paty de a arăta controversatele caricaturi Charlie Hebdo ale profetului Mahomed în clasă, a intensificat sentimentele anti-musulmane. Încă o dată, cetățenii musulmani ai Franței se găsesc în centrul unei dezbateri care ține religia și simbolurile ei în dispreț și o denigrează în sfera politică, în mass-media și în rețelele de socializare. Și încă o dată elita conducătoare și o mare parte a societății franceze neagă adevăratele rădăcini ale radicalizării.

Dar de data aceasta, se pare că șeful statului este în mod special intenționat să aprindă flăcările islamofobiei.  Emmanuel Macron simte că electoratul său îl abandonează și crede că singurul lucru care îi poate salva cariera politică este să scoată o pagină din manualul extremei drepte. Franța suferă de o criză socială pe termen lung, care a fost agravată de politicile eșuate ale guvernului.  Revoltele sociale  și grevele extinse au prăbușit ratingurile lui Macron.Înainte ca pandemia să mobilizeze societatea franceză, președintele a primit aprobarea a doar 33% din populație. Micile câștiguri realizate de Macron la începutul crizei COVID-19 nu i-au ajutat partidul la alegerile municipale din iunie, unde a suferit o înfrângere zdrobitoare a mișcării Verzilor într-o serie de mari orașe franceze. Alegerile prezidențiale sunt programate pentru aprilie 2022, iar liderul de la Elysee se pare că nu mai are timp să vină cu ceva care să-i poată asigura realegerea. Ultima sa încercare disperată de a câștiga teren este decizia de a ataca comunitatea musulmană din Franța.

La începutul lunii octombrie, Macron s-a adresat națiunii  și a insistat că Islamul „este în criză”. Când asasinarea lui Paty a avut loc la mai puțin de două săptămâni mai târziu, președintele  s-a grăbit să profite de moment și a declarat că urma să ia măsuri pentru eradicarea „extremismului islamist” în toată țara. Un cor de experți mass-media și politicieni  s-au unit în convingerea că „valorile” franceze sunt amenințate și că populația generală trebuie să se mobilizeze pentru o luptă. „Este timp de război!” a declarat o revistă pe coperta sa. „La arme, cetățeni”, a scris pe Twitter deputatul Meyer Habib, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe la Adunarea Națională, folosind o frază din imnul național francez. „Armele” sugerate care ar trebui folosite în acest „război” includ anularea cetățeniei, obligația de a adopta prenumele franceze, restabilirea pedepsei cu moartea etc.

Adevărata problemă

De mai bine de două decenii, statul francez se mișcă într-un cerc vicios în relația sa cu cetățenii săi musulmani și nu vrea să recunoască faptul că nu există dovezi că religia este un motiv principal pentru extremismul violent și că radicalizarea este un fenomen social, notează AlJazeera. Continuă să folosească incidentele teroriste ca o distragere a atenției față de propriile politici eșuate, care au dus la marginalizarea și înstrăinarea unei întregi comunități. Statul nu a făcut prea multe pentru a aborda discriminarea în materie de locuri de muncă și locuințe, și totuși acuză musulmanii că nu s-au  „integrat” sau chiar  de „separatism”. Franța s-a bazat pe o abordare axată pe securitate, în care Islamul a fost perceput în mod sistematic ca un rău cu care societatea ar trebui să se confrunte, iar musulmanii ca o amenințare la modul de viață și la drepturile fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare. Inclusiv atunci când vine vorba de a critica sau batjocori Islamul și simbolurile sale. Și, da,  caricaturile din Charlie Hebdo sunt infantile, scremute  și n-au forță de sugestie, chipul profetului Mahomed a fost folosit drept găselniță de marketing – că altminteri nu se uita nimeni la ele. Ce cădere pentru o redacție satirică…

author avatar
Radu Jacotă Redactor