AcasăȘTIRI EXTERNEMuntele s-a surpat peste 34 de oameni. Țara întreagă, în stare de...

Muntele s-a surpat peste 34 de oameni. Țara întreagă, în stare de șoc – VIDEO

Muntele s-a surpat peste 34 de oameni. Țara întreagă, în stare de șoc - VIDEO / Foto: printscreen

Bilanțul alunecării de teren de duminică, în Columbia, a ajuns la cel puțin 34 de persoane decedate.

O alunecare de teren a avut loc într-o zonă izolată și muntoasă din municipalitatea Pueblo Rico, Columbia, în nord-vestul țării, a precizat protecția civilă.

O porțiune muntoasă s-a prăbușit din cauza ploilor

„În total, 34 de persoane au murit și nouă au fost rănite. Dintre răniți, trei au reușit să iasă în viață dintr-un autobuz, iar alți șase dintr-un vehicul privat care se afla de asemenea la locul accidentului”, a declarat directoarea serviciilor de salvare columbiene (UNGRD), Diana Ramirez.

Printre morți, opt sunt adolescenți. Dimineața, președintele Gustavo Petro anunțase 27 de morți, dintre care 3 minori.

Precipitațiile abundente au făcut ca o porțiune dintr-o zonă muntoasă să se desprindă și să îngroape mai multe vehicule pe un drum, inclusiv cel puțin o motocicletă și un autobuz de transport public cu aproximativ 30 de persoane la bord.

Autobuzul venea din orașul Cali (sud-vest) și se îndrepta spre Quibdo (nord-vest), capitala departamentului Choco, traversând Anzii de vest. Potrivit mărturiei unui supraviețuitor, șoferul autobuzului și-a dat seama de alunecarea de teren și a încercat fără succes să dea cu spatele pentru a scăpa la timp.

Zona accidentului este una foarte izolată, într-un peisaj abrupt de vegetație tropicală, și „prezintă dificultăți de comunicare”, potrivit serviciilor de urgență, care au precizat că aproape 80 de salvatori au fost desfășurați la fața locului.

Țara, în stare de „dezastru național”

De la începutul lunii august, țara se află în stare de „dezastru national” din cauza celui mai sever sezon ploios din ultimii 40 de ani.

Înainte de acest accident, ploile au ucis 271 de persoane și au afectat 700.000 de persoane în ultimul an. Ploile sunt asociate cu La Niña, un fenomen meteorologic ciclic cauzat de răcirea Oceanului Pacific, despre care oamenii de știință spun că ar putea deveni mai frecvent și mai mortal ca urmare a încălzirii globale.

Potrivit Serviciului geologic columbian, „municipalitatea Pueblo Rico se află sub o amenințare foarte mare de alunecări de teren (…) asociată cu fenomenul La Niña, care este prezent din august 2020”.

Alunecarea de teren din Pueblo Rico „a adus durere în acest oraș, dar mâine s-ar putea întâmpla în altă zonă, pentru că într-adevăr avem multe zone de instabilitate în țară și sezonul ploios nu s-a terminat”, a declarat presei un oficial al UNGRD, Javier Pava.

author avatar
Tudor Borcea
343 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger