Străzile Beijingului sunt din nou blocate de trafic, turiștii se grăbesc să își rezerve vacanțe în străinătate, iar companiile anticipează o reluare a activității, în condițiile în care economia chineză începe să se redeschidă după trei ani de restricții impuse de coronavirus.
A doua economie a lumii dă semne de revenire la viață după decizia guvernului din această lună de a desființa brusc sistemul draconic „zero-Covid”, care a încercat să controleze virusul cu prețul izolării țării.
Investitorii și analiștii prezic un an mai luminos după ce Covid a perturbat lanțurile de aprovizionare și a forțat închiderea fabricilor. Se așteaptă ca cererea de călătorii internaționale să crească odată cu încetarea carantinei centralizate pentru sosiri, la 8 ianuarie, iar China va permite cetățenilor să reînnoiască pașapoartele expirate.
Cheltuielile de consum, care au fost deosebit de vulnerabile la blocajele de tip zero-Covid, vânzările cu amănuntul din noiembrie scăzând cu 6% față de anul trecut, sunt așteptate să crească. Analiștii de la Citi au prognozat că vor crește cu 11% în cursul anului 2023, ajungând la 50 de miliarde de yuani (7 miliarde de dolari) și au sugerat că este posibil ca majoritatea orașelor mari să treacă de valul maxim de infecții înainte de jumătatea lunii ianuarie.
Un sondaj realizat luna aceasta de Camera de Comerț Americană în China a arătat că peste 70% dintre respondenți se așteaptă ca impactul epidemiei să nu dureze mai mult de trei luni. Michael Hart, președintele grupului, a salutat redeschiderea și a declarat că controlul frontierelor se numără printre problemele principale pentru afacerile internaționale.
Ming Liao, de la Prospect Avenue Capital, a declarat pentru Financial Times că „investitorii globali sunt nerăbdători să se întoarcă la a face afaceri în China”.
În același timp, ridicarea restricțiilor a permis Beijingului să își revină rapid după ce mulți dintre cei 22 de milioane de locuitori ai orașului au fost infectați într-o perioadă de două săptămâni.
Restaurantele și clădirile de birouri sunt pline, iar un indice de congestie a traficului, realizat de Alibaba prin intermediul hărții Gaode, a arătat că întârzierile pe străzi au crescut cu 50% față de luna precedentă – deși încă nu au atins nivelurile de trafic de dinaintea pandemiei.
Pe lângă industrie, de redeschidere va benefica și sectorul turismului. „Înainte de pandemie, China era cea mai mare sursă de turiști din lume, cu 150 de milioane de călători care plecau în străinătate în fiecare an”, a precizat Steve Saxon, liderul practicii de turism din Asia a McKinsey, cu sediul la Shenzhen. El a prognozat că deplasările internaționale ale călătorilor chinezi vor sări de la 5% – nivelul din 2019 – la aproximativ 50% până în vară.
Zero covid.
I-au tinut in izolare si acum se vede ca stau prost cu imunitatea.
Fara soare, fara mancare, fara vitamine, minerale, fara miscare…
O sa creasca numarul de infectati.
Gripa…si altele…