AcasăȘTIRI EXTERNEMuniții SUA și semiconductori: americani și ruși, arestați pentru trafic de „produse...

Muniții SUA și semiconductori: americani și ruși, arestați pentru trafic de „produse sensibile” în beneficiul Moscovei

Muniții SUA și semiconductori: americani și ruși, arestați pentru trafic de „produse sensibile” în beneficiul Moscovei / Foto: printscreen

Cinci cetățeni ruși și doi americani sunt acuzați că au livrat ilegal armatei ruse echipamente și muniții fabricate în SUA.

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat marți că a acuzat cinci cetățeni ruși, inclusiv un presupus oficial de securitate, și doi americani de furnizarea ilegală către Rusia de componente electronice sensibile și muniții.

Riscă 30 de ani de închisoare

Cei acuzați sunt Evgheni Grinin (44 de ani), Aleksei Ipolitov (57 de ani), și Svetlana Skvorțova (41 de ani), toți din Moscova; Boris Livșiț (52 de ani), și Vadim Konoșcenok (48 de ani), ambii din Sankt Petersburg; și americanii Alexei Braiman (35 de ani), din New Hampshire, și Vadim Iermolenko ( 41 de ani), din New Jersey.

Trei dintre ei se află în arest, dintre care unul așteaptă să fie extrădat în Estonia, iar patru sunt în libertate, a precizat ministerul american într-un comunicat.

„Departamentul de Justiție și partenerii săi internaționali nu vor tolera încercările criminale de a sprijini efortul de război al Rusiei în Ucraina”, a declarat ministrul Merrick Garland, citat în acest document.

Potrivit actului de acuzare, cei șapte inculpați au lucrat timp de cel puțin cinci ani pentru două companii rusești „conduse de serviciile de informații” (FSB) din Rusia. Companiile au achiziționat componente susceptibile de a avea o utilizare militară și, prin urmare, supuse unor reglementări stricte, și le-au importat ilegal în Rusia, folosind companii-paravan și o multitudine de conturi bancare.

Bunurile, estimate la milioane de dolari, au tranzitat prin Estonia, Finlanda, Germania și Hong Kong, potrivit documentului, informează Le Figaro.

În martie, cele două companii au fost vizate de sancțiuni americane ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. Potrivit acuzării, aceste măsuri nu i-au împiedicat să își continue traficul.

În luna octombrie, unul dintre inculpați a încercat să treacă granița dintre Estonia și Rusia cu 35 de tipuri de semiconductori și mii de cartușe pentru puști de atac.

În noiembrie a fost din nou împiedicat să intre în Rusia cu muniție tactică. În final, acesta a fost arestat la 6 decembrie de către autoritățile estoniene, la cererea SUA.

Cei șapte inculpați sunt acuzați de fraudă, conspirație, contrabandă, spălare de bani și încălcări ale sancțiunilor internaționale și riscă 30 de ani de închisoare.

author avatar
Tudor Borcea