O anchetă pentru „ascunderea crimelor împotriva umanității” a fost deschisă la sfârșitul lunii iunie împotriva acestor companii, între care Inditex și Uniqlo.
Justiția franceză a deschis la sfârșitul lunii trecute o anchetă pentru „ascunderea crimelor împotriva umanității”, care vizează patru companii, printre care Inditex si Uniqlo, acuzate că au profitat de muncă forțată a uigurilor din China, potrivit unei surse judiciare, confirmând un raport al Mediapart.
Drepturile omului în muncă
Acestă anchetă deschisă de Parchetul Național Antiterorism (PNAT) urmează unei plângeri împotriva grupului Uniqlo France, grupului japonez Fast Retailing, companiilor Iditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din Europa (controlat de Amancio Ortega, cel mai bogat om din Spania), care deține mărcile Zara, Bershka, Massimo Duti), SMCP (Sandro, Maje, de Fursac) și Skechers.
Plângerea a fost depusă la începutul lunii aprilie la Paris de către asociația anticorupție Sherpa, colectivul „ Ethique sur l’étiquette” (care militează pentru respectarea drepturilor omului în muncă) Institutul Uigur din Europa (IODE), precum și de o femeie aparținând minorității uigure care a fost internată într-un lagăr de reeducare din provincia Xinjiang (nord-vest) din China.
Demersul asociațiilor, care au anunțat alte plângeri în Europa, face parte dintr-o serie de inițiative lansate în întreaga lume de către apărătorii drepturilor omului în favoarea uigurilor.
Washingtonul denunță un „genocid”
Soarta acestei minorități în principal musulmane, vorbitoare de turcă, care reprezintă puțin mai puțin de jumătate din cei 25 de milioane de locuitori din Xinjiang, face obiectul unei confruntări din ce în ce mai dure între Occident și China.
Mai multe țări, inclusiv SUA, evocă un „genocid” al uigurilor, iar ONG-urile acuză Beijingul că au internat din 2017 mai mult de un milion dintre ei în centre de reeducare politică.
Regimul comunist de la Beijing neagă această cifră și asigură că este vorba despre „centre de formare profesională” destinate distanțării uigurilor de islamism și separatism, după o serie de atacuri care le-au fost atribuite, scrie Le Point.
Apel la boicotarea Uniqlo, H & M, Nike și Adidas
Mai multe companii de îmbrăcăminte, cum ar fi Uniqlo (Japonia), H&M (Suedia), Nike (SUA) și Adidas (Germania) s-au angajat anul trecut să boicoteze bumbacul din Xinjiang și sunt la rândul lor vizate de apeluri la boicot în China.
Plângerea, depusă în Franța de avocatul William Bourdon, se bazează în principal pe un raport publicat în martie 2020 de către ONG-ul australian ASPI (Australian Strategic Policy Institute) pentru a susține suspiciunile privind comercializarea de îmbrăcăminte sau încălțăminte realizate integral sau parțial în fabricile în care uigurii sunt supuși muncii forțate.
Asociațiile sunt de asemenea de părere că companiile vizate nu justifică eforturi suficiente pentru a se asigura că subcontractanții lor nu sunt implicați în persecuțiile uigurilor.