AcasăȘTIRI EXTERNEMotivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un...

Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024

Vladimir Putin a dat de înţeles vineri la finalul vizitei sale în China că nu agreează ideea unui armistiţiu în războiul din Ucraina pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris.

Cel puţin în privinţa acestei idei, Volodimir Zelenski şi Putin sunt de acord.

Kievul nu are încredere în Moscova

Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu în războiul cu Rusia în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris.

Ideea unui armistiţiu olimpic a fost avansată iniţial de preşedinţii francez şi chinez, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, în timpul vizitei celui din urmă la Paris pe 6 mai.

„Ne aflăm într-o situaţie absurdă în care Occidentul se teme că Rusia va pierde războiul. Şi (în acelaşi timp) nu doreşte ca Ucraina să îl piardă. Pentru că victoria finală a Ucrainei va duce la înfrângerea Rusiei. Iar victoria finală a Rusiei va duce la înfrângerea Ucrainei”, a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a respins ideea unui „armistiţiu” în războiul cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris pe care îl dorea preşedintele francez, Emmanuel Macron.

„I-am spus: Emmanuel, nu credem în asta. Să ne imaginăm pentru o secundă că există un armistiţiu. În primul rând, nu avem încredere în (Vladimir) Putin. În al doilea rând, nu îşi va retrage trupele.

În al treilea rând, spune-mi, Emmanuel, i-am zis, cine garantează că Rusia nu va profita de acesta pentru a-şi aduce trupele pe teritoriul nostru”, a povestit Volodimir Zelenski, respingând un „armistiţiu care ar face jocul inamicul”.

La finalul vizitei sale în China, Putin a dat şi el de înţeles vineri că nu agreează ideea unui armistiţiu în războiul din Ucraina pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice, dar a afirmat că este dispus să negocieze cu Kievul „pe baza acordului de pace nefinalizat” în tratativele de pace desfăşurate la Istanbul în martie-aprilie 2022, acuzând că a fost atunci „păcălit” de Occident să-şi retragă trupele din nordul Ucrainei în schimbul unei promisiuni că urma să fie semnat acordul.

author avatar
Andrei Ștefan