AcasăȘTIRI EXTERNEMoștenirea Covid-19. Impactul pandemiei pe piața drogurilor va dura ani de zile

Moștenirea Covid-19. Impactul pandemiei pe piața drogurilor va dura ani de zile

Moștenirea Covid-19. Impactul pandemiei pe piața drogurilor va dura ani de zile

Impactul pandemiei asupra consumului de droguri va fi resimțit timp „de ani de zile”, a avertizat, joi, 24 iuni, ONU. Aproximativ 275 de milioane de oameni din întreaga lume au consumat droguri anul trecut, în creștere față de 269 milioane în 2018.

Pandemia Covid-19 a crescut consumul de droguri, încurajând în același timp cultivarea ilicită de opiu, cu repercusiuni care ar putea fi resimțite timp de „ani”, a avertizat, joi, ONU.

„Piața drogurilor și-a reluat rapid operațiunile după perturbările inițiale la începutul pandemiei”, scrie Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) în raportul său anual.

Afganistan, care produce mai mult de 80% din opiul din întreaga lume, a înregistrat un salt de 37% în suprafața terestră folosită pentru cultivarea macului, adesea singura opțiune pentru studenții inactivi sau pentru muncitorii rămași în șomaj din cauza crizei sanitare, scrie Sud-Ouest France.

Cocaina a luat Covid

În același timp, coronavirusul a accentuat „inegalitățile, sărăcia și problemele de sănătate mintală din întreaga lume, toți factorii despre care se știe că împing la consumul de droguri”, se menționează în document.

Aproximativ 275 milioane de oameni din întreaga lume au consumat droguri anul trecut, în creștere față de 269 milioane în 2018.

Majoritatea țărilor au raportat o creștere a consumului de canabis în timpul pandemiei, potrivit raportului, menționând că este perceput de tineri ca fiind mai puțin periculos pentru sănătate „în ciuda dovezilor că prezintă riscuri”.

Utilizarea non-medicală a produselor farmaceutice a crescut, de asemenea, în timp ce încetarea vieții de noapte a redus consumul de cocaină.

Livrări cu drona

Pandemia a avut, de asemenea, un impact asupra canalelor de distribuție, care au devenit mai „inovatoare”: „traficul stradal” cedează locul „metodelor fără contact, cum ar fi cumpărăturile online și livrările prin poștă, sau chiar cu drona”.

Printre puținele evoluții pozitive observate de UNODC, este că suprafața plantațiilor de coca a scăzut cu 5% în 2019 datorită eforturilor Columbiei, cel mai mare producător mondial de cocaină. Guvernul conservator al președintelui Ivan Duque, aflat la putere din 2018, a făcut progrese în distrugerea acestor plantații care au atins un record de 171.000 de hectare în 2017.

Grație unui randament mai bun, producţia mondială a acestei pulberi albe a continuat să afișeze recorduri, ridicându-se la 1.784 de tone în 2019, adică dublu faţă de 2014, pe fondul „diversificării canalelor de aprovizionare în Europa”, fenomen care „a făcut să scadă preţurile şi a crescut calitatea”.

author avatar
Tudor Borcea
218 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger