AcasăȘTIRI EXTERNEMoștenirea Boeing a dispărut în aer

Moștenirea Boeing a dispărut în aer

Numele Boeing și modelul său 737 Max sunt asociate cu unele dintre cele mai grave eșecuri în materie de siguranță și proiectare a aeronavelor

Incidentul recent în care a fost implicat un avion 737 Max a intensificat criza companiei, declanșând o investigație a Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA) și ridicând întrebări cu privire la siguranța și controlul calității Boeing.

Pe 5 ianuarie, un panou al cabinei pasagerilor al unei aeronave noi s-a rupt în timpul zborului. Din fericire, nu s-au pierdut vieți omenești.

Incidentul, alături de problemele anterioare și de reputația pătată în urma accidentelor 737 Max, a dus la apeluri pentru o regândire completă a operațiunilor Boeing.

Numele Boeing și modelul său 737 Max sunt asociate cu unele dintre cele mai grave eșecuri în materie de siguranță și proiectare a aeronavelor din istoria recentă a industriei, relatează Bloomberg. 346 de persoane și-au pierdut viața în accidentele 737 Max ale zborului Lion Air 610 la sfârșitul anului 2018 și ale zborului Ethiopian Airlines 302 la mai puțin de cinci luni mai târziu.

După lungi anchete civile și penale, Boeing a acceptat să plătească 2,5 miliarde de dolari în cadrul unui acord de amânare a urmăririi penale în legătură cu cele două accidente încheiat cu Departamentul de Justiție la începutul anului 2021.

Doar o resetare puternică axată pe siguranță și o regândire cuprinzătoare a protocoalelor de aprovizionare, asamblare și control al calității  vor deschide calea spre o răscumpărare a reputației companiei din Chicago.

Este un proces care va dura ani, nu trimestre, și care ar putea necesita chiar o pauză tactică de la rivalitatea cu Airbus.

Renașterea Boeing depinde în mare măsură de revenirea la etica sa de inginerie, axată pe pilot și centrată pe siguranță, care a dat naștere unor modele emblematice precum jumbo 747, foarte popularul 777  și chiar 737 în sine: s-a bucurat de un record de siguranță timp de cinci decenii înainte de apariția lui Max.

Boeing se confruntă acum cu câteva decizii strategice spinoase care vor avea ramificații majore pentru investitorii și clienții săi. Cea mai urgentă este viitorul programului său principal 737 Max, într-un moment în care unii călători își exprimă îngrijorarea cu privire la siguranța acestuia.

Dar nu există o alternatică globală, inclusiv pentru alte companii aeriene: familia 737 Max este parte integrantă a flotelor globale, iar lista de așteptare pentru alte modele –  precum Airbus A320 – se întinde pe câțiva ani.

O mare parte a flotei 737 Max  a fost oprită la sol, iar guvernul american a declarat că este puțin probabilă o repunere rapidă în funcțiune. La această senzație de lipsă de calitate se adaugă faptul că liniile aeriene care și-au inspectat avioanele parcate au descoperit “șuruburi slăbite”. FAA a deschis o anchetă oficială, iar Congresul cere răspunsuri.

Acțiunile Boeing au scăzut cu 16% în acest an, fiind cea mai slabă performanță din cadrul Dow Jones Industrial Average. Airbus, în schimb, a câștigat 6,7% până acum.

Autoritatea de reglementare ia în considerare aducerea unei terțe părți pentru a supraveghea în mod independent inspecțiile și controlul calității Boeing, subliniind astfel pierderea sa de încredere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor