AcasăȘTIRI EXTERNEMossad, în alertă. Iran și-a desemnat țintele / Cinci figuri-cheie din Israel,...

Mossad, în alertă. Iran și-a desemnat țintele / Cinci figuri-cheie din Israel, pe lista Teheranului

Mossad, în alertă. Iranul și-a desemnat țintele / Cinci figuri-cheie din Israel, pe lista Teheranului / Foto: Debka

Publicarea rară de către Israel a unei alerte de apărare aeriană urmează unei amenințări iraniene concrete, după eliminarea colonelului Sayyad Khodai, membru al armetei ideologice a Teheranului, Gardienii Revoluției. Cinci figuri israeliene proeminente se află în vizorul Iranului.

Anunțul oficial neobișnuit al Israelului, luni, cu privire la intensificarea alertei de apărare aeriană a fost declanșat de informații care au confirmat hotărârea Iranului de a-și îndeplini răzbunarea pentru eliminarea colonelului Hassan Sayyad Khoday, la 23 mai.  Luni după-amiază, presa iraniană a numit cinci experți israelieni în informații și tehnologie care, împreună cu familiile și colegii lor, se află acum în vizorul Teheranului

Pe listă, o companie care lucrează pentru Mossad

Este vorba de generalul-maior (r) Amos Malka, șeful Serviciului de Informații Militare (AMAN) din 1998 până în 2001, care a făcut afaceri în ultimii 20 de ani în care au fost implicate firme de securitate de înaltă tehnologie. Apoi de Amir Levinthal, fondator și director executiv al companiei cibernetice Cylus, care asigură securitatea sistemelor feroviare. Potrivit agenției iraniene de presă Fars, Levinthal este un fost membru al AMAN, scrie Debka File.

Pe listă este și Gal Ganot, absolvent al Unității 8200 de înaltă tehnologie a IDF (armata Israelului) și director al unei companii care lucrează pentru Mossad. Urmează Inbar Arieli, fondatoare a companiei de înaltă tehnologie Synthesis. Este cotată ca fiind unul dintre cei mai influenți 100 de membri ai „noii elite tehnologice a Entității Sioniste”. Și ea a servit în Unitatea 8200.

Lista se încheie cu Amit Meltzer, descris ca un expert în apărare cibernetică, care este arhitectul unor sisteme folosite de Israel, SUA și Singapore. Uciderea lui Khoday a fost invocată luni de comandantul Gardienilor Revoluției, generalul-maior Hossein Salami, când a promis că va răzbuna moartea acestuia, în timpul unei vizite la părinții victimei.

Colonelul Khoday a fost șeful Unității 840 a Forței Al-Quds a IRGC, unitate clandestină care este însărcinată cu acte de terorism împotriva țintelor israeliene. El nu a fost primul iranian de profil înalt al cărui asasinat a fost atribuit Israelului. Dar în cazurile anterioare, inclusiv în cazul creierului programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh, în noiembrie 2020, Israel a păstrat tăcerea cu privire la pregătirile sale de securitate.

De data aceasta este diferit, deoarece amenințările Iranului – inclusiv și o amenințare reală la adresa israelienilor care vizitează Turcia – sunt luate extrem de în serios.

author avatar
Tudor Borcea
474 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger