AcasăȘTIRI EXTERNEMoscova nu ne dă pace: „Rusia nu trebuie să subestimeze amenințarea României...

Moscova nu ne dă pace: „Rusia nu trebuie să subestimeze amenințarea României ci să răspundă urgent”

Moscova nu ne dă pace: Rusia nu trebuie să subestimeze amenințarea României ci să răspundă urgent

Alegerile din Republica Moldova unde partidul prezidențial PAS și-a spulberat adversarii, obținând un scor istoric de aproximativ 53%, nu au rămas fără ecou în Rusia.

Experții de la Moscova sunt îngrijorați cu privire la drumul pro-european al Republicii Moldova și avertizează că România devine din ce în ce mai atractivă, în comparație cu Federația Rusă.

Politologul Vadim Trukhachev, profesor în cadrul Universității de Stat de la Moscova, a analizat rezultatele alegerilor de la Chișinău, într-un editorial publicat în Vzglyad. Expertul rus are o opinie controversată cu privire la politica României pe care o acuză de „lovitura de stat” din 2009 din Republica Moldova și de faptul că în perioada președintelui Traian Băsescu Bucureștiul a urmărit o politică de „anexare” a Basarabiei, scrie Defense Romania.

„În caz contrar Moscova va pierde Republica Moldova”

Trukhachev e de părere că marele câștigător al alegerilor din Republica Moldova nu e neapărat Maia Sandu, ci  România. În pofida faptului că președintele Maia Sandu duce mai degrabă o politică pro-europeană decât una unionistă, politologul rus amintește că Maia Sandu deține și cetățenia română.

„România lucrează de mult timp la schimbarea mentalității cetățenilor moldoveni și, din păcate, are succes”, e de părere profesorul rus. El amintește că în ultimii ani România a devenit tot mai atractivă și atrage atenția că „Rusia nu ar trebui să subestimeze amenințarea românească, ci trebuie să îi răspundă urgent. În caz contrar Moscova va pierde Republica Moldova”.

„Anexarea R. Moldova, un obiectiv strategic al lui Traian Băsescu”

Trukhachev amintește că rezultatul istoric al PAS este și eșecul a doi președinți moldoveni care s-au unit sub steagul aceleiași alianțe: Comunistul Vladimir Voronin și socialistul Igor Dodon.

„Anexarea Republicii Moldova a fost un obiectiv strategic al fostului președinte român Traian Băsescu, care a deținut funcția prezidențială între 2004 și 2014. (…) Succesul acestor mandate a fost lovitura de stat din Moldova din 2009 care a adus la putere o coaliție de partide pro-occidentale și pro-române”, spune Trukhachev.

Occidentul investește în „propaganda anti-rusă” peste Prut

Politologul a subliniat că, de atunci Moldova a urmat predominant un drum pro-occidental și pro-românesc în multe privințe, amintind și că peste jumătate de milion de persoane au optat pentru pașaportul românesc.

În pofida faptului că nu se poate vorbi încă de o dominație românească în Basarabia, consideră expertul rus, politica Bucureștiului produce rezultate. El e de părere că la aceasta contribuie și „fundațiile UE, americane sau germane” care investesc în „propaganda anti-rusă” în Republica Moldova.

Atracția României

Trukhachev admite însă că în pofida faptului că România e încă la coada clasamentului în UE în ceea ce privește nivelul de trai, țara noastră a făcut progrese fiind oricum extrem de atractivă pentru o Republică Moldova aflată la limita subzistenței.

Profesorul rus amintește că moldovenii pot câștiga mai bine în România decât în Federația Rusă și, în plus, pașaportul românesc le oferă posibilitatea de a pleca în Occident, în Germania.  Politologul citează datele Eurostat care arată că România a reușit o dezvoltare în ultimul deceniu.

Se duce influența Moscovei

„Prin urmare nu e deloc surprinzător că influența României în Republica Moldova e în creștere. Politica consecventă a României reprezintă o provocare uriașă pentru Federația Rusă iar succesul ei nu poate fi explicat doar prin ajutorul din partea UE, NATO, Statelor Unite sau Germaniei.

Iar dacă Moscova nu răspunde la timp, influența rusă va rămâne doar în Transnistria și Găgăuzia. Chișinăul și alte orașe mari din Republica Moldova vor deveni românești. Nu imediat, ci, desigur, în timp”, a conchis politologul rus.

 

author avatar
Tudor Borcea