AcasăȘTIRI EXTERNEMoscova nu ne dă pace: „Rusia nu trebuie să subestimeze amenințarea României...

Moscova nu ne dă pace: „Rusia nu trebuie să subestimeze amenințarea României ci să răspundă urgent”

Moscova nu ne dă pace: Rusia nu trebuie să subestimeze amenințarea României ci să răspundă urgent

Alegerile din Republica Moldova unde partidul prezidențial PAS și-a spulberat adversarii, obținând un scor istoric de aproximativ 53%, nu au rămas fără ecou în Rusia.

Experții de la Moscova sunt îngrijorați cu privire la drumul pro-european al Republicii Moldova și avertizează că România devine din ce în ce mai atractivă, în comparație cu Federația Rusă.

Politologul Vadim Trukhachev, profesor în cadrul Universității de Stat de la Moscova, a analizat rezultatele alegerilor de la Chișinău, într-un editorial publicat în Vzglyad. Expertul rus are o opinie controversată cu privire la politica României pe care o acuză de „lovitura de stat” din 2009 din Republica Moldova și de faptul că în perioada președintelui Traian Băsescu Bucureștiul a urmărit o politică de „anexare” a Basarabiei, scrie Defense Romania.

„În caz contrar Moscova va pierde Republica Moldova”

Trukhachev e de părere că marele câștigător al alegerilor din Republica Moldova nu e neapărat Maia Sandu, ci  România. În pofida faptului că președintele Maia Sandu duce mai degrabă o politică pro-europeană decât una unionistă, politologul rus amintește că Maia Sandu deține și cetățenia română.

„România lucrează de mult timp la schimbarea mentalității cetățenilor moldoveni și, din păcate, are succes”, e de părere profesorul rus. El amintește că în ultimii ani România a devenit tot mai atractivă și atrage atenția că „Rusia nu ar trebui să subestimeze amenințarea românească, ci trebuie să îi răspundă urgent. În caz contrar Moscova va pierde Republica Moldova”.

„Anexarea R. Moldova, un obiectiv strategic al lui Traian Băsescu”

Trukhachev amintește că rezultatul istoric al PAS este și eșecul a doi președinți moldoveni care s-au unit sub steagul aceleiași alianțe: Comunistul Vladimir Voronin și socialistul Igor Dodon.

„Anexarea Republicii Moldova a fost un obiectiv strategic al fostului președinte român Traian Băsescu, care a deținut funcția prezidențială între 2004 și 2014. (…) Succesul acestor mandate a fost lovitura de stat din Moldova din 2009 care a adus la putere o coaliție de partide pro-occidentale și pro-române”, spune Trukhachev.

Occidentul investește în „propaganda anti-rusă” peste Prut

Politologul a subliniat că, de atunci Moldova a urmat predominant un drum pro-occidental și pro-românesc în multe privințe, amintind și că peste jumătate de milion de persoane au optat pentru pașaportul românesc.

În pofida faptului că nu se poate vorbi încă de o dominație românească în Basarabia, consideră expertul rus, politica Bucureștiului produce rezultate. El e de părere că la aceasta contribuie și „fundațiile UE, americane sau germane” care investesc în „propaganda anti-rusă” în Republica Moldova.

Atracția României

Trukhachev admite însă că în pofida faptului că România e încă la coada clasamentului în UE în ceea ce privește nivelul de trai, țara noastră a făcut progrese fiind oricum extrem de atractivă pentru o Republică Moldova aflată la limita subzistenței.

Profesorul rus amintește că moldovenii pot câștiga mai bine în România decât în Federația Rusă și, în plus, pașaportul românesc le oferă posibilitatea de a pleca în Occident, în Germania.  Politologul citează datele Eurostat care arată că România a reușit o dezvoltare în ultimul deceniu.

Se duce influența Moscovei

„Prin urmare nu e deloc surprinzător că influența României în Republica Moldova e în creștere. Politica consecventă a României reprezintă o provocare uriașă pentru Federația Rusă iar succesul ei nu poate fi explicat doar prin ajutorul din partea UE, NATO, Statelor Unite sau Germaniei.

Iar dacă Moscova nu răspunde la timp, influența rusă va rămâne doar în Transnistria și Găgăuzia. Chișinăul și alte orașe mari din Republica Moldova vor deveni românești. Nu imediat, ci, desigur, în timp”, a conchis politologul rus.

 

author avatar
Tudor Borcea
496 afisari

14 COMENTARII

  1. Sustin RUSIA! MOARTE SECURISTILOR! MOARTER IN CHINURI COPIILOR DE SECURISTI, IN FATA PARINTILOR LOR!

        • Cartea de identitate e scrisa cu litere chirilice , sunt roman cum e Papa senegalez ….hihihihihihi

          • Aia cu litere chirilice nu au carte de identitate ci pasaport intern si e de forma unui buletin de identitate de la noi! E chiar asa de grav pentru voi ca romanii au inceput sa sustina Rusia crestin ortodoxa?

  2. Biserica Ortodoxa de Rit Vechi din Romania are o mitropolie autonoma cu sediul la Slatioara , comuna Rasca , judetul Suceava . Enoriasii Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi sunt rusi , lipoveni , armeni si sarbi . In anul 1448 , Sinodul de la Moscova si-a proclamat autocefalia fata de Constantinopol dand nastere Bisericii Ortodoxe Ruse . Cea mai inalta autoritate canonica a Lumii Crestin Ortodoxe este Patriarhia Ecumenica de Constantinopol , avand ca ” Primus Inter Pares ” pe patriarhul Bartolomeu I .

  3. Ce sa faci ,Borcea,asa este cand iti scrie articolele Radu Tudor.Numai idiotii din presa romaneasca se bucura ca a iesit Maia Sandu.Se vede de pe Luna ca e un blat Merkel-Putin iar Basarabia nu se va uni niciodata cu Romania, ca sa pricepi si tu, alegerea Maiei Sandu inseamna de fapt prelungirea pentru alte zeci de ani a pactului Ribentropp-Molotov.Dar ce sa inteleaga niste analfabeti ca voi care musca in fiecare zi de fund Rusia iar aia ,tot in fiecare zi,isi bat joc de tara fraierilor.

  4. NU SUNT NICI UN ” jukov ” , sunt Kostea Sugiuk Tiraspol , flasneta stalinista care posteaza pentru 3 copeici postarea , ii jelesc pe Voronin si Dodon …!

  5. Am inteles ,ca dupa cenzura care te protejeaza esti angajat la national,sectia kurve globaliste.

  6. Ma tot intreb ce nevoie avem, ca la saracia noastra sa mai adaugam inca o saracie ??? Dar, ce nevoie ar avea moldovenii sa-i comande miticii din Bucuresti ??/ Nici de o parte nici de cealalta, doar vorbe, vorbe… Cei care au vrut ceva de la Romania, fie s-au mutat aici, fie si-au luat pasaportul si ingroase randurile capsunarilor. Pe cei ramasi nu=i intereseaza nici UNIREA cu noi, nici cu rusii… l-i pur si simplu indiferent. Noi insa la o adica am avea inca un partid etnic (rus) care pe langa ceardas ar „juca”si kazaciocul in parlament… si n-ar fi deloc distractiv.Oricum marele prieten de la rasarit n-o sa fie de acord…never (uite ce de egleza stiu).

  7. Cine Petrov al vostru avea obiectiv Basarabia? Obiectivul lui Petrov tavaresi e divizarea societatii romanesti si ruperea Romaniei, dupa cum l-ati antrenat si alt obiectiv Ciresica. A a avut obiectiv sa ia presidentia Basarabia sa scape de beciul racoros domnesc si sa ne mai fure voturi. Atat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger