AcasăȘTIRI EXTERNEMoscova gestionează „nucleara” iraniană

Moscova gestionează „nucleara” iraniană

Diplomaţia rusă a încurajat o revenire coordonată a Statelor Unite  şi Iranului în acordul nuclear din 2015, cele două părţi refuzând în continuare să facă primul pas decisiv pentru salvarea acestui text.

“Dacă ne bazăm doar pe problema de a şti cine îşi va respecta primul obligaţiile din nou, această negociere poate continua la nesfârşit. Considerăm ca perfect posibilă instituirea unor etape sincronizate şi simultane pe care vor trebui să le urmeze iranienii şi americanii”, declarat  ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite. În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul internaţional din 2015 destinat să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, pe care îl considera insuficient şi a restabilit toate sancţiunile. Drept represalii, Republica Islamică a început să încalce restricţii impuse programului său nuclear. Noul lider de la Casa Albă, Joe Biden,  s-a declarat dispus să revină la acord „dacă Iranul revine la rândul său la respectarea termenilor angajamentelor sale”.
Din grija de a nu părea prea slabă, fiecare parte consideră totuşi că revine celeilalte misiunea să facă prima mutare în acest dosar sensibil. Săptămâna trecută, SUA au declarat că sunt întotdeauna „pregătite să întâlnească Iranul” pentru a salva acordul asupra programului nuclear, în pofida refuzului Teheranului care consideră că momentul nu este încă „potrivit”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger