AcasăȘTIRI EXTERNEMoscova expulzează 20 de diplomați cehi. Putin, făcut albie de porci la...

Moscova expulzează 20 de diplomați cehi. Putin, făcut albie de porci la Praga

Moscova expulzează 20 de diplomați cehi. Putin, făcut albie de porci la Praga/ Foto:Facebook

După ce Republica Cehă a expulzat 18 diplomați ruși, acuzați de spionaj, Rusia a răspuns cu aceeași monedă, respingând acuzațiile venite de la Praga ca „nefondate”.

Moscova a declarat duminică 20 de diplomați cehi drept „persona non grata” ca represalii pentru expulzarea de către Praga a 18 diplomați ruși pe care cehii îi acuză de spionaj, decizie criticată de Rusia și în care vede „mâna Statelor Unite”.

Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe rus după convocarea ambasadorului ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka. „L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităților cehe împotriva personalului reprezentanței diplomatice ruse la Praga”, se menționează într-un comunicat al MAE rus.

„I s-a comunicat domnului Vitezslav Pivonka că 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova au fost declarați persona non grata. Trebuie să părăsească teritoriul nostru înainte de sfârșitul zilei de 19 aprilie 2021 ”, adaugă textul. Anterior, Moscova a denunțat decizia „fără precedent” a autorităților cehe și a respins acuzațiile „neîntemeiate și exagerate” adresate diplomaților săi.

„Cehii și-au depășit stăpânii de peste ocean”

„Acest demers ostil se înscrie în prelungirea unei întregi serii de acțiuni antirusești întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani. Nu putem vedea aici decât mâna Statelor Unite”, a dat asigurări diplomația rusă.

„Într-un efort de fi pe placul SUA, în contextul sancțiunilor americane recente împotriva Rusiei, autoritățile cehe și-au depășit stăpânii de peste mări în acest sens”, au lansat rușii.

În paralel cu expulzarea a 18 diplomați ruși identificați ca agenți ai serviciilor de spionaj din Moscova, Praga a asigurat sâmbătă că are „dovezi irefutabile” în care sunt implicați agenți ai GRU (informațiile militare rusești), în explozia unui depozit de muniții din Vrbetice, un act de savotaj soldat cu moartea a două persoane, în 2014.

Poliția cehă declară că este în căutarea a doi bărbați care poartă pașapoarte rusești, pentru presupusul lor rol în explozie, având numele celor doi suspecți în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în Salisbury, Marea Britanie, în 2018. Împotriva lui Srkipal și a fiicei sale s-a folosit substanța neurotoxică Noviciok, identificată și în cazul otrăvirii criticului lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi.

Manifestații la Praga: Putin, „naked-killer”

La Praga, mai mulți manifestanți au stropit cu  ketchup peretele ambasadei Rusiei, ruse duminică. „Asasinarea cetățenilor cehi pe teritoriul lor de către o altă țară este aproape un act de război”, a declarat pentru AFP Tomas Peszynski, unul dintre manifestanți.

Aproximativ o sută de persoane țineau bannere pe care scria „Nu suntem feuda Rusiei” și scandau „rușine” în timp ce fluturau steagurile UE și NATO. Cu o zi înainte, polițiștii au arestat șapte persoane care deja pătaseră zidul ambasadei Rusiei cu ketchup.

Manifestanții au adus și o statuie a lui Vladimir Putin, așezată pe un WC, având într-o mână un sul de hârtie igienică și în cealaltă o perie de toaletă. Pe soclu, a fost așeaztă o sticlă de dezinfectant pe care scria „Noviciok”.

Cei doi ruși care ar fi sabotat depozitele de muniții au fost identificați ca Alexander Mishkin și Anatoly Chepigov, pe baza înregistrărilor video.

Susținere de la Londra

Londra și-a exprimat sprijinul pentru Republica Cehă în această chestiune, duminică. „Marea Britanie își sprijină pe deplin pe aliații cehi, care au dezvăluit cât de departe sunt dispuse serviciile rusești să meargă pentru a desfășura operațiuni periculoase și rău intenționate în Europa”, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

„Suntem hotărâți și ne-am angajat mai mult ca oricând să-i aducem în fața justiției pe cei responsabili pentru atacul de la Salisbury și salutăm acțiunile autorităților cehe de a face același lucru”, a adăugat Raab.

În ciuda concluziilor Londrei în acest sens, Moscova a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea celor doi Skripal. Săptămâna trecută, Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus la Londra pentru „activitate cu rea intenție” atribuită Moscovei, inclusiv atacuri cibernetice și mișcări de trupe la frontiera ucraineană.

 

author avatar
Tudor Borcea
968 afisari

3 COMENTARII

  1. 1. Oferta de succes: oportunitate de castig.
    Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber.
    Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate, invatam totul impreuna! Se semneaza un contract in original, trimis prin posta. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe adresa de e-mail: activitatecompletonline@gmail.com

  2. Nu e sanatos sa foloseasca domnul Putin, Noviciok la Wc. Sparge smaltu la oala. Sa dea cu clor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger