AcasăȘTIRI EXTERNEMoscova acuză Ucraina că plănuiește invadarea Transnistriei. Reacția Guvernului de la Chișinău:...

Moscova acuză Ucraina că plănuiește invadarea Transnistriei. Reacția Guvernului de la Chișinău: „Apel la calm”

sursa foto: cotidianul.ro

Tensiune în Moldova chiar în ziua în care președintele Maia Sandu urmează să ajungă în România, să discute cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă. Dar și cu o zi înainte de a se împlini un an de la începutul războiului din Ucraina. O acuzație venită din direcția Moscovei la adresa Kievului, în privința Transnistriei, a generat deja o primă reacție a oficialilor de la Chișinău.

Ministerul Apărării din Rusia a acuzat, joi, Ucraina că plănuiește să invadeze Transnistria, după o operațiune sub steag fals, notează The Guardian, care citează agenția de presă RIA.

„Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. În acest scop, diversionişti ucraineni vor fi îmbrăcaţi în uniforme ale forţelor armate ruse”, se afirmă în comunicatul Ministerului rus al Apărării, potrivit agerpres.ro.

Reacția oficialilor de la Chișinău

Autoritățile din de la Chișinău au reacționat deja la acuzațiile Rusiei. Moldova a respins joi acuzațiile din partea Rusiei că Ucraina plănuiește o acțiune militară împotriva Transnistriei, notează site-ul CNN.

„Autoritățile de stat nu confirmă informația diseminată în această dimineață de ministerul rus al apărării”, se transmite într-un mesaj al guvernului moldovean publicat pe canalul său oficial de Telegram. „Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unui pericol la adresa ţării vor informa opinia publică fără întârziere”, se mai arată în mesaj.


Anterior în cursul zilei de joi, Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat Kievul că ar pregăti „o provocare armată” împotriva Transnistriei „în viitorul apropiat”, a informat agenția de știri de stat TASS, menționează aceeași sursă. Notând, de asemenea, faptul că nu au fost oferite dovezi sau detalii suplimentare care să susțină afirmația ministerului.

author avatar
Andrei Coman