AcasăȘTIRI EXTERNEMomentul în care silozurile cu cereale din portul Beirut se prăbușesc. Alertă,...

Momentul în care silozurile cu cereale din portul Beirut se prăbușesc. Alertă, nor imens de praf și fum deasupra zonei

silozuriMomentul în care silozurile cu cereale din portul Beirut se prăbușesc. Alertă, nor imens de praf și fum deasupra zonei

O parte din silozurile portuare de cereale din Beirut, grav avariate în explozia din 2020, care a ucis peste 200 de persoane, s-a prăbușit duminică după un incendiu care a durat mai bine de trei săptămâni.

Imaginile video postate online duminică seara au arătat nori de fum și praf răspândindu-se prin port dinspre locul ruinat, în timp ce mai multe bucăți din silozuri au căzut.

Silozurile din port au ars timp de 3 săptămâni

Ministrul Sănătăţii, Firass Abiad, a declarat pentru The National că Ministerul Mediului a raportat că nu există toxine în aer. Nu s-au raportat morți sau răniți în urma prăbușirii parțiale, care vine cu doar câteva zile înainte de aniversarea a doi ani de la explozie.

Duminică seara, un elicopter al armatei libaneze a putut fi văzut aruncând apă pe silozuri în efortul de a stinge flăcările. Alte părți ale silozurilor nordice rămân expuse riscului de a se prăbuși.

Ministerele Mediului și Sănătății au sfătuit săptămâna trecută rezidenții care locuiesc în apropierea portului să rămână în casă, în spații bine ventilate.

Incendiul de la silozuri a fost pus pe seama stocurilor de grâu fermentate și a căldurii.

Ministrul interimar al Mediului, Nasser Yassin, a declarat săptămâna trecută că există un „risc crescut” ca structura de nord să se prăbușească, deoarece viteza cu care se înclinau silozurile de cereale a crescut de la 2 milimetri pe zi la 2,5 mm pe oră.

Riscul de prăbușire este încă uriaș

Explozia din 2020 a avut loc după ce un stoc masiv de azotat de amoniu, care a fost depozitat în port de ani de zile, a luat foc.

Silozurile, care au protejat părți din Beirut de explozie, rămân un subiect sensibil în Liban. Explozia din 2020 a fost pusă pe seama administrării proaste și a corupției și este privită ca un simptom al numeroaselor probleme sistemice ale țării .

În aprilie, Cabinetul libanez a aprobat demolarea silozurilor după ce un sondaj a constatat că acestea s-ar putea prăbuși în lunile următoare.

Dar mulți, inclusiv unele familii ale victimelor din 2020, doresc ca silozurile să rămână ca un memorial. Unii cred că guvernul folosește focul ca pretext pentru a permite demolarea silozurilor.

author avatar
Andreea Vlad
675 afisari

2 COMENTARII

    • Focul și prăbușirea silozurilor, chiar și intenționate, tot fenomene naturale rămân. De vină este schimbarea climatică.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger