AcasăȘTIRI EXTERNEMoment istoric în Ungaria: ea este prima preşedintă a maghiarilor!

Moment istoric în Ungaria: ea este prima preşedintă a maghiarilor!

Katalin Novak

Parlamentul de la Budapesta a ales joi, pentru prima dată, o femeie la preşedinţia Ungariei, în persoana lui Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, pentru o perioadă de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz (ultranaţionalist).

Novak, fost ministru al familiei şi care îşi va prelua mandatul la 10 mai, a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, Peter Rona, a primit 51 de voturi.

Primele promisiuni ale preşedintei

În primul ei discurs în calitate de preşedintă aleasă, Novak a promis să fie „o bună şefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Premierul ungar Viktor Orban a condamnat la rândul său invazia rusească din Ucraina, imediat după ce președintele Vladimir Putin a ordonat declanșarea „operațiunii militare speciale” în țara vecină.

Cine este Katalin Novak

Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani şi mamă a trei copii, a fost vicepreşedinte al Fidesz, până la congresul partidului din 2021. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa, a trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această poziție mă degradează nu doar pe mine personal, ci femeile în general. Ei presupun că o femeie nu poate fi un funcționar public suveran capabil de a lua decizii autonone”, a afirmat ea.

author avatar
Andrei Ștefan
1.151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger