AcasăȘTIRI EXTERNEMoment de cotitură în monarhia britanică: prințul Charles preia frâiele Reginei

Moment de cotitură în monarhia britanică: prințul Charles preia frâiele Reginei

Moment istoric în Regatul Unit: prințul Charles a ținut, marți, tradiționalul discurs al coroanei  ​​în Parlament –  în locul mamei sale Elisabeta a II-a, regina renunțând la sfaturile medicilor ei.

Aducând un nou semn al tranziției în curs pentru monarhia britanică sub efectul problemelor de sănătate ale suveranului nonagenar, prințul Charles a ajuns în Parlament în acordurile imnului „God Save the Queen”. Moștenitorul coroanei, în vârstă de 73 de ani, a citit apoi, în numele Reginei, discursul de stabilire a programului guvernului în deschiderea ședinței parlamentare.

Alături de el se aflau soția sa, Camilla, în vârstă de 74 de ani, și fiul său cel mare, prințul William, în vârstă de 39 de ani, care a fost prezent pentru prima dată, o dovadă în plus a schimbării de generații care are loc.

The State Opening of Parliament, cunoscută și sub numele de discursul reginei, este unul dintre cele mai importante evenimente din viața politică și regală a Marii Britanii, în cadrul căruia monarhul se adresează Parlamentului, prezentând proiectele de lege pe care le va anunța guvernul.

Este doar a treia oară în cei 70 de ani de domnie când Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, lipsește de la această reuniune solemnă. Însărcinată, ea a fost absentă în 1959 și 1963.

De asemenea, este pentru prima dată când prințul de Wales, care o reprezintă în străinătate de mai mulți ani și care devine din ce în ce mai proeminent, o înlocuiește.

Regina a sperat de mult să participe, înainte ca Palatul Buckingham să anunţe luni seară că a „hotărât fără tragere de inimă să nu ia parte la Discursul de la Tron”, din cauza „problemelor episodice de mobilitate”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor