AcasăȘTIRI EXTERNEMoment de cotitură în Iran. Regimul face un pas înapoi istoric în...

Moment de cotitură în Iran. Regimul face un pas înapoi istoric în fața protestatarilor

Moment de cotitură în Iran. Regimul face în pas înapoi istoric în fața protestatarilor / Foto: printscreen

Iranul a anunțat desființarea „poliției de moravuri” care se află în spatele arestării tinerei Mahsa Amini, a cărei moarte în detenție a declanșat un val istoric de proteste în republica islamică, care continuă de aproape trei luni.

Anunțul, văzut ca un gest față de protestatari, a venit după ce autoritățile au decis sâmbătă să revizuiască o lege din 1983 privind obligativitatea purtării vălului islamic în Iran, impusă la patru ani după revoluția islamică din 1979.

Uciderea lui Mahsa Amini, picătura care a umplut paharul

Poliția moravurilor a fost cea care a arestat-o pe Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, la Teheran, la 13 septembrie, acuzând-o că nu respectă codul vestimentar strict din țară, care impune femeilor să poarte vălul în public.

Moartea ei a fost anunțată trei zile mai târziu. Potrivit activiștilor și familiei sale, Mahsa Amini a murit după ce a fost bătută, dar autoritățile au pus moartea sa pe seama unor probleme de sănătate, lucru negat de părinții ei.

Moartea sa a declanșat un val de demonstrații în timpul cărora femeile, în fruntea protestelor, și-au scos și ars vălurile de pe cap, strigând „Femeie, viață, libertate”. În ciuda unei represiuni care s-a soldat cu sute de morți, mișcarea de protest continuă.

„Poliția moravurilor (…) a fost desființată de cei care au creat-o”, a declarat sâmbătă seara procurorul general Mohammad Jafar Montazeri, citat duminică de agenția de presă Isna, informează Le Point.

„Valorile” islamiștilor

Această forță de poliție, cunoscută sub numele de Gasht-e Ershad (patrule de îndrumare), a fost creată în timpul președintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, pentru a „răspândi cultura decenței și a hijabului”. Unitatea și-a început primele patrule în 2006.

Rolul acestei poliții a evoluat de-a lungul anilor, dar a fost întotdeauna un subiect de dezbinare, chiar și între candidații la președinție. Sub conducerea președintelui moderat Hassan Rohani, femeile în blugi strâmți puteau fi văzute purtând văluri colorate.

Însă succesorul său, ultraconservatorul Ebrahim Raissi, a făcut apel la mobilizarea „tuturor instituțiilor pentru a consolida legea privind vălul islamic”, afirmând că „dușmanii Iranului și ai islamului au vrut să submineze valorile culturale și religioase ale societății prin răspândirea corupției”. Femeile care încalcă codul vestimentar strict al Republicii Islamice Iran riscau să fie ridicate de această unitate.

Legea privind vălul

Sâmbătă, același procuror, Mohammad Jafar Montazeri, a anunțat că „parlamentul și sistemul judiciar lucrează” la chestiunea vălului obligatoriu, fără a preciza ce ar putea fi schimbat în lege. Aceasta este o problemă extrem de sensibilă în Iran, în care se confruntă două tabere: conservatorii, care insistă asupra legii din 1983, și progresiștii, care vor să le dea femeilor dreptul de a alege dacă să o poarte sau nu.

Conform legii în vigoare din 1983, femeile iraniene și străine, indiferent de religia lor, trebuie să poarte un văl și haine largi în public. De la moartea lui Mahsa Amini și de la protestele care au urmat, tot mai multe femei își descoperă capul, în special în nordul bogat al Teheranului.

La 24 septembrie, la o săptămână după începerea protestelor, principalul partid reformist din Iran a cerut statului să anuleze cerința privind vălul. Iranul consideră majoritatea protestelor drept „revolte” și acuză în special forțele străine, în frunte cu SUA, că se află în spatele mișcării pentru a destabiliza țara.

Potrivit ultimului raport al generalului Gardienilor Revoluției, Amirali Hajizadeh, peste 300 de persoane au murit în timpul protestelor din 16 septembrie.

author avatar
Tudor Borcea
322 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger