AcasăȘTIRI EXTERNEMoldoveanca acuzată în Rusia de spionaj pentru România, condamnată la închisoare!

Moldoveanca acuzată în Rusia de spionaj pentru România, condamnată la închisoare!

Karina TurcanMoldoveanca acuzată în Rusia de spionaj pentru România, condamnată la închisoare! / foto: blacknews.ro

Karina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în favoarea României, a fost condamnată, marți, la 15 ani de închisoare în Rusia. Tribunalul Moscovei a găsit-o vinovată pe fosta membră a consiliului de administrație al companiei energetice Inter RAO.

Acuzarea de stat a Federației Ruse a cerut 18 ani de închisoare pentru Țurcan, în timp ce apărarea a solicitat achitarea.

Originară din Republica Moldova, Karina Țurcan a fost arestată în iunie 2018, fiind acuzată de forțele de securitate ale Federației Ruse de spionaj în favoarea României, legate de livrările de energie către Crimeea și teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, potrivit Hotnews, care citează presa rusă.

În cadrul unui interviu, Karina Țurcan, în vârstă de 45 de ani, a declarat că acuzațiile de spionaj ce i-au fost aduse sunt bazate pe copia anchetei unui agent moldovean ale cărui date coincid cu ale sale.

Potrivit acesteia, acuzațiile au la bază câteva documente, printre care o copie a anchetei dosarului personal al agentului, în care lipsesc unele pagini și care conține „date care pot fi colectate despre fiecare dintre noi”: adresa și studiile sale.

Basarabeanca s-a adresat în scris președintelui rus

Ţurcan şi-a susţinut nevinovăţia pe tot parcursul procesului, iar la începutul acestui an s-a adresat preşedintelui rus Vladimir Putin cu rugămintea efectuării unei anchete independente în cazul său, atrăgându-i atenţia că întregul ei dosar se bazează pe date fabricate.

„Ancheta a fost completată manual în 2004, dar corespunde adresa mea din 2010. Totodată, locul de muncă notat este, de fapt, din 2006, iar studiile sunt din 2015 și fotografia din 2008”, a declarat ea, menționând că ancheta a fost „falsă”.

author avatar
Andreea Vlad