AcasăȘTIRI EXTERNEModelul sovietic și criptomonedele.Cum vrea Rusia să se dezlege de sistemul financiar...

Modelul sovietic și criptomonedele.Cum vrea Rusia să se dezlege de sistemul financiar global

În timp ce lumea urmărește îngrozită cum Vladimir Putin își face de cap în Ucraina, Rusia, în mare parte exclusă din sistemul interbancar Swift, caută să găsească alternative financiare.

Pe de o parte, mișcările Rusiei justifică și legitimează viziuni de bani alternativi pentru populație. Pe de altă parte, ele împuternicesc ambițiile unui lider condamnat de comunitatea internațională.

Toate indiciile sugerează că Rusia se concentrează mai mult pe revigorarea sistemelor economice eșuate din trecut, decât să avanseze ceva cu adevărat de pionierat.

O populație izolată de sistemele internaționale de plată, cum ar fi Apple,Visa și Mastercard, va fi acum direcționată către sistemul MIR administrat de banca centrală rusă – un precursor probabil al unei monede digitale formale.

Departe de a fi o mișcare progresivă, aceste evoluții revin la ultima dată când Rusia și-a pus încrederea – fără succes – în tehnologie și știința datelor pentru a se dezlega de sistemul financiar global. Asta se afla sub “marea viziune” a vechii economii planificate sovietice, cunoscută sub numele de Gosplan, care se concentra pe gestionarea centrală a alocării resurselor între producători și consumatori.

Scopul acestui sistem a fost acela de a folosi banii și prețurile într-un mod pasiv, pentru a facilita legăturile între sectoare, nu ca mijloc de generare a profitului individual sau de acumulare de avere, notează Bloomberg.

În cele din urmă, au existat trei forme de bani în sistemul Gosplan. Rublele Nalichnye, sau „rublele în numerar”, erau plătite prin salarii care puteau fi utilizate pe piața cu amănuntul la nivel intern, dar în moduri controlate. Rublele Beznalichnye, sau „ruble fără numerar”, au fost tratate în cea mai mare parte ca un sistem de contabilitate pentru utilizare între întreprinderi pentru a facilita planificarea și controlul central.

În cele din urmă, au existat ruble Perevodnyii, sau „ruble transferabile” pentru a fi folosite ca monedă de rezervă pentru comerțul cu țări „prietenoase” în cadrul Consiliului pentru Asistență Economică Reciprocă.

Totuși, la mijlocul anilor 1980, sistemul nu reușea în mod vizibil să își îndeplinească promisiunile de prosperitate. Inflația, cu prețul în moneda locală, creștea vertiginos, lipsa de bunuri apărea peste tot și piața neagră funcționa aproape exclusiv pe valută puternică precum dolarii americani. Gosplan urmărea eliminarea totală a banilor, dar planificatorii au înțeles că va fi necesară o perioadă de tranziție care să implice un sistem monetar cu mai multe niveluri. Măreața viziune a eșuat, la fel și URSS.

Acum, vin eforturile bine mediatizate ale Rusiei de a-și muta rezervele oficiale de valută departe de dolarul american și către active și aur denominate în yuani, precum și o poziție mai prietenoasă față de criptomonede. Banca Rusiei a anunțat lansarea proiectului pilot al rublei digitale.

Rusia a răspuns sancțiunilor internaționale din ultimele săptămâni cerând „statelor ostile” să plătească gazele naturale în  ruble , în timp ce s-a propus ca țările „prietenoase” să poată efectua plăți pentru aceleași resurse în monede digitale precum Bitcoin.
Comerțul cu țări neprietenoase, dacă ar avea loc, s-ar desfășura prin canale neoficiale, implicând de obicei corporații care se complac în tranzacții de swap pe bază de preț majorat. Ca orice sistem de arme, tehnologia financiară, în special criptomoneda, este în cele din urmă neutră. Poate fi folosită în bine sau în rău. Dacă Rusia continuă să orienteze aceste resurse pentru a-și nivela structura financiară, a limita libertatea și a se închide de pe arena internațională, istoria sugerează că va face un mare pas înapoi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger