AcasăȘTIRI EXTERNEMoartea lui Kim Jong-un înseamnă război nuclear

Moartea lui Kim Jong-un înseamnă război nuclear

După repetate absențe publice anul trecut, s-au lansat speculații că dictatorul nord-coreean este bolnav sau chiar mort.

În cele din urmă, Kim a reapărut, recent cu un bandaj pe ceafă, dar părea de nerecunoscut: tras la față și(mult) slăbit.

Tovarășul, obez odinioară, bea, fumează și este vulnerabil la boli de inimă, diabet și alte afecțiuni care i-ar pune viața în pericol.Tot ce se  știe despre sănătatea actuală a lui Kim Jong-un sunt sugestii și zvonuri, Coreea de Nord seamănă cu  sticlă afumată – cu greu se vede ce e înăuntru.

Dar moartea altor dictatori – Vladimir Ilici Lenin, Iosif Stalin și Mao Zedong(se poate adăuga pe listă și  execuția lui Ceaușescu) a declanșat lupte de putere îndelungate și consecințe – de ce nu s-ar întâmpla și în cazul lui Kim, se întreabă  National Interest.

În orice caz, Kim nu are un moștenitor evident. Copiii lui sunt prea tineri. Soția sa nu are niciun rol politic, iar despre fratele său mai mare nu se știu prea multe.

Singurul candidat plauzibil ar fi sora lui, Kim Yo-jong. Deși joacă un rol important, puterea ei pare să fie aproape în întregime derivată, dependentă de frate. Într-adevăr, ea pare să fi fost promovată și retrogradată, probabil de el, cu o oarecare regularitate, sugerând lipsa unei baze de putere independente.

Cel mai rău scenariu: lupta armată pentru succesiune

“O luptă succesorală în Phenian ar fi brutală și imprevizibilă. O conducere colectivă ar putea apărea, cel puțin la început. Cu toate acestea, politica nord-coreeană a prezentat întotdeauna un lider dominant. În cel mai rău caz – la fel de posibil –  ar fi o luptă a fracțiunilor și serviciilor secrete,  cu ciocniri militare și arme nucleare, chimice și biologice”, comentează Doug Bandow, fost asistent special al președintelui american Ronald Reagan și autor al mai multor cărți despre politica din Coreea de Nord.

O implozie a Coreei de Nord este un coșmar și pentru vecina din Sud și pentru Statele Unite, Rusia și China.Administrația Biden ar trebui să urmărească cu atenție dacă instabilitatea pare să amenințe. Washingtonul are de asemenea motive să mențină o comunicare deschisă cu China cu privire la potențialele provocări politice din nord. Cel mai bun caz ar fi un nou guvern reformat, ceva la care toți ar trebui să spere, dar nimeni nu ar trebui să se aștepte.

Desigur, nimic din toate acestea nu s-ar putea întâmpla, cel puțin acum. Probabil, Kim Jong-un este destul de sănătos sau cel puțin suficient de sănătos pentru a supraviețui în următorii câțiva ani. Atât de grave sunt posibilele consecințe ale morții sale, încât mulți politicieni din Occident s-ar putea ruga pentru sănătatea sa.

Într-o zi, dinastia Kim va coborî de pe scenă. Până atunci, absențele și bandajele liderului comunist vor conta nu numai persoanelor care trăiesc în peninsula coreeană, ci și în întreaga lume. Sperăm că pacea va supraviețui morții sale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
970 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu are nimic Kim bea si fte deplin doar e usor mai plinut cat un zepelin. Ar fi vrut si Cescuta sa faca ca taso lui Kim insa nu a reusit performanta sa faci pixeli umani. Sa comenteze un crainic meciul si pixeli umani sa iti redea meciul pe stadion mai repede ca satelitul. Deci Kim are cel mai rapid televizor din lume in timp real.

  2. Ce talent avem noi românii să le ducem grija altora!
    A fost Kim Ir Se, apoi, Kim Jon Il, i-a urmat Kim Jong Un, și acestuia, mai mult ca sigur(101%) îi va ura soră-sa, și după ea….., și tot așa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger