AcasăȘTIRI EXTERNEMoartea globalizării? Cum schimbă războiul afacerile

Moartea globalizării? Cum schimbă războiul afacerile

Războiul din Ucraina a schimbat deja nenumărate vieți. Acum, schimbă și modelele de afaceri. Odată cu exodul multinaționalelor occidentale din Rusia și întreruperile lanțului de aprovizionare ucrainean cuplate cu întreruperile legate de Covid din China, companiile trebuie să regândească totul.

Chiar și companiile care nu au furnizori sau operațiuni în plin conflict recunosc că trebuie să treacă de la presupunerile de globalizare neîngrădită la centre mai regionale – sau chiar locale – de producție și consum.

„Întreruperile lanțului de aprovizionare în curs au durat mai mult decât embargourile petroliere din 1973-1974 și 1979 — combinate!” spune Richard Bernstein, CEO al firmei de investiții  RBA.

Companiile mari care își permit să dețină mai mult din întregul lor lanț de aprovizionare s-au îndreptat către integrarea verticală ca o modalitate de a atenua întreruperile și presiunile inflaționiste care rezultă.

Companiile de toate dimensiunile caută modalități de a localiza mai multă producție oriunde s-ar afla consumatorii lor, indiferent în ce țară sau regiune se află.

Cu siguranță, devine clar că lumea nu se resetează la globalizare așa cum a făcut-o în anii 1990, subliniază Financial Times. Unele industrii, cum ar fi tehnologia, vor simți presiunea de a schimba modelele de afaceri existente mai mult decât altele.

Războiul dinUcraina va  accelera și  restricțiile privind tehnologiile „cu dublă utilizare” care pot fi desfășurate fie în scopuri comerciale, fie militare.

Un raport recent al TS Lombard a citat industrii, de la cipuri, telecomunicații și echipamente IT, la aerospațiale, avionică, computere, electronice, senzori, lasere și componentele acestora, care ar putea avea nevoie să-și schimbe lanțurile de aprovizionare și baza de clienți pentru a ține cont de decuplare.

Această schimbare ar putea avea cu siguranță un impact mare pe piața financiară, deoarece o mare parte din creșterea celor mai mari firme de tehnologie a fost bazată pe capacitatea lor de a trece frontierele fără probleme.

Actuala dislocare a lanțurilor de aprovizionare, în special pentru energie, înseamnă că inflația va fi mult mai mare pentru mai mult timp – deoarece întreprinderile vor accelera trecerea în achizițiile de materii prime, energie, componente și așa mai departe, către aprovizionarea mult mai aproape de casă.

“Războiul din Ucraina cimentează declinul globalizării”, susțin analiștii economici la Business-Standard.

Națiunile lumii nu și-au legat economiile doar pentru distracție sau ca un exercițiu abstract în relațiile internaționale.

Consumatorii din întreaga lume au obținut mari beneficii dintr-o lume a specializării, a avantajului comparativ, a livrărilor la timp și a lanțurilor de aprovizionare elaborate. Acum, interconexiunile economiilor lumii se destramă.

Și pe măsură ce mai multe țări se îndepărtează de globalizare, prețul va deveni mai abrupt. O lume mai săracă oferă mai puțini clienți pentru exporturile tuturor, iar o lume mai puțin conectată din punct de vedere economic este una în care perturbările și conflictele sunt inevitabile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
937 afisari

1 COMENTARIU

  1. Se va termina oricum razboiul ruso ukrainian iar romanii ,din tinuturile detinute abuziv de catre Ukraina , vor su feri aceleasi tratamente : nu vor avea dreptul sa foloseasca limba romana in scoli sau alte institutii publice , nu vor avea niciun fel de drept legat de apartenenta etnica . La fel vor fi tratati si etnicii rusi , maghiari etc . Cind Putin vorbeste de genocid , se refera la genocidul cultural . Neutralitatea Ukrainei trebuia declarata de la inceput de catre Zelenszi si sustinuta de SUA . Putin a cerut acest lucru pina in ultimul moment . Ar fi putut fi evitat un asemenea dezastru . In final Zelenski va declara neutralitatea si va recunoaste apartenenta Donbas ( partea ruseasca ) si Krimeia la Rusia .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger