AcasăȘTIRI EXTERNEMoartea din spray-uri cu uleiuri esențiale

Moartea din spray-uri cu uleiuri esențiale

Moartea din spray-uri cu uleiuri esențiale

Burkholderia pseudomallei este o bacterie periculoasă pentru oameni, care se găsește în principal în soluri și ape contaminate din nordul Australiei și din sud-estul Asiei. 

Cu atât mai mult, când patru persoane s-au găsit infectate cu această bacterie în statele Kansas, Minnesota, Texas și Georgia, oficialii americani din domeniul sănătății și-au dat seama imediat că ceva nu era în regulă.

Două decese, între care un copil

De obicei, în Statele Unite, explică CNBC, doar o duzină de persoane sunt diagnosticate cu boala cauzată de această bacterie, melioidoza, adesea după ce au călătorit în străinătate.

Cu toate acestea, cei patru pacienți în cauză nu părăsiseră niciodată țara și doi dintre ei, inclusiv un copil, au murit. Prin urmare, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declanșat o anchetă, dar probele de sol și apă și analizele de la fiecare dintre victime nu au dat nimic.

În cele din urmă, s-a constatat că un spray cu ulei esențial de lavandă, testat la un pacient din Georgia, era contaminat cu bacteria. Produse similare au fost găsite la domiciliile celor trei pacienți.

Vândut pe tot teritoriul american

Spray-ul în cauză a fost vândut în SUA la 55 de magazine Walmart, cel mai mare lanț de supermarketuri din țară, precum și pe site-ul său web. „Comisia pentru siguranța produselor de consum a contactat imediat Walmart”, a declarat Patty Davis, purtătorul de cuvânt al comisiei, „pentru a retrage acest produs din mâinile pacienților”.

Burkholderia pseudomallei este o bacterie deosebit de periculoasă deoarece poate fi transmisă prin aerosoli. Prin urmare, este ultimul lucru de dorit într-un dispozitiv cum este spray-ul, scrie Slate.

Melioidoza poate fi tratată cu antibiotice, dar detectarea este dificilă. La prima vedere, simptomele sunt similare cu orice boală respiratorie. O investigație este în desfășurare pentru a determina modul în care această bacterie și-a găsit loc în recipientele cu uleiuri esențiale.

author avatar
Tudor Borcea