AcasăȘTIRI EXTERNEMoartea asistată, pe repede înainte în Scoția

Moartea asistată, pe repede înainte în Scoția

Moartea asistată, pe repede înainte în Scoția

Parlamentarii din Scoția au început o a treia încercare de a legaliza o formă de moarte asistată, cu speranțe mari pentru un consens politic.

Proiectul de lege – depus luni, 21 iunie – este susținut de un grup multipartit de membri ai parlamentului scoțian (MSP). Dacă ar fi adoptat, Scoția ar deveni prima țară din Regatul Unit și una dintre puținele din Europa care legalizează moartea asistată în anumite situații.

Eforturile anterioare din Scoția în favoarea legalizări morții asistate au fost împiedicate de aritmetica parlamentară. Deputata independentă Margo MacDonald, care a murit în 2014 după o lungă luptă cu boala Parkinson, și-a văzut proiectul său de legalizare a sinuciderii asistate respins în Parlament în 2010, iar apoi în 2015, după ce a decedat.

Există speranță printre militanți că sprijinul multipartit pentru proiectul de lege ar putea oferi un rezultat diferit de data aceasta.

Un sondaj Panelbase pentru Sunday Times arată că 72% din scoțienii întrebați susțin introducerii morții asistate. Sondajul a chestionat 1.001 de adulți, scrie Politico.

Cu toate acestea, alții politicieni sunt îngrijorați de adoptarea unei legi în acest sens. Deputata laburistă Pam Duncan-Glancy, care suferă de un handicap fizic, a declarat: „Persoanele e cu dizabilități nu se bucură încă de dreptul nostru de a trăi în mod egal. Aș prefera să avem dreptul de a trăi consacrat în lege, cu mult înainte de a avea dreptul să murim. Până când toate lucrurile nu sunt egale, acest lucru este periculos pentru persoanele cu dizabilități”.

„Turism” mortuar în Elveția

Moartea asistată este în prezent legală doar într-un număr mic de țări europene, inclusiv în Elveția, unde se crede că aproape o sută de britanici călătoresc anual pentru a-și pune capăt vieții. Retragerea menținerii unei persoane în viață în anumite circumstanțe, cunoscută sub numele de eutanasie pasivă, este și ea legală în unele țări, dintre care Germania.

Eutanasierea activă – care implică un profesionist medical care pune capăt intenționat unei vieți – este legală în Belgia și Spania, aceasta din urmă adoptând legea în martie.

În Portugalia, o lege care legalizează eutanasierea a fost adoptată de prlament la începutul acestui an, înainte de a fi blocată de justiție.

Un proiect de lege similar celui depus luni la Edinburgh a fost prezentat în Camera Lorzilor din Marea Britanie, luna trecută, și se confruntă cu un lung proces parlamentar înainte ca acesta să devină lege. Încercările de modificare a statutului de la Westminster – care nu se aplică decât Țării Galilor și Angliei – au eșuat până acum.

Liam McArthur, un liberal-democrat care va dirija eforturile de campanie a proiectului de lege în Scoția, a declarat că la ora actuală „prea mulți scoțieni sunt obligați să suporte o moarte prelungită, dureroasă și nedemnă” din cauza interdicției generale a morții asistate. „Ei și familiile lor merită mai multă compasiune, demnitate și dreptul la alegere”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger