AcasăȘTIRI EXTERNE„Moarte lui Khamenei”. Consiliul de supraveghere al Meta cere Facebook să autorizeze...

„Moarte lui Khamenei”. Consiliul de supraveghere al Meta cere Facebook să autorizeze „sloganul”

„Moarte lui Khamenei”. Consiliul de supraveghere al Meta cere Facebook să autorizeze „sloganul” / Foto: printscreen

Sloganul de protest fusese interzis pe rețeaua de socializare, dar consiliul de supraveghere al companiei-mamă a Facebook consideră că „este un slogan retoric și politic, nu o amenințare credibilă”.

Consiliul de supraveghere al gigantului american Meta, compania mamă a Facebook, a cerut rețelei de socializare să permită o postare care conținea mesajul „moarte lui Khamenei”, liderul suprem al Iranului, care a fost eliminată de grup.

„Moarte” adică „jos”

În decizia sa de luni, „consiliul consideră că eliminarea publicației nu este în concordanță cu standardele comunitare, valorile sau responsabilitățile Meta în materie de drepturile omului”.

„În contextul acestei publicări și al situației sociale, politice și lingvistice generale din Iran, „marg bar Khamenei” („moarte lui Khamenei” în farsi) trebuie înțeles ca «jos» Khamenei. Este un slogan retoric și politic, nu o amenințare credibilă”, a continuat organismul independent, dar finanțat de Meta.

Publicația vizată datează din iulie 2022: ea conține o caricatură a ayatollahului Ali Khamenei, cu mențiunea „moarte guvernului islamic anti-femei” și „moarte liderului său murdar, Khamenei”, notează BFMTV.

Din luna septembrie, Iranul a fost cuprins de un val de proteste, declanșat de moartea tineri Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost arestată de „poliția morală”pentru că a încălcat codul vestimentar strict al țării pentru femei.

Organismul de supraveghere spune că eșecul Facebook de a aplica libertatea de exprimare „a dus la reducerea la tăcere a discursului politic care vizează protejarea drepturilor femeilor”.

Precedentul Ucraina

Meta trebuie să decidă frecvent între moderarea conținutului care poate fi considerat violent și apărarea libertății de exprimare.

De exemplu, în martie, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, grupul condus de Mark Zuckerberg a decis să facă excepții de la regulile sale privind incitarea la violență și la ură, tolerând mesaje ostile armatei și liderilor ruși.

Ulterior, Meta și-a clarificat poziția, declarând că nu permite amenințări cu moartea împotriva șefilor de stat sau cetățenilor ruși.

author avatar
Tudor Borcea